'Geweld asielzoekerscentra door een specifieke groep'

Geen categorieokt 12 2015, 11:00
Eén bepaalde groep is volgens het COA verantwoordelijk voor het geweld in asielzoekerscentra. Het gaat om zogenaamde amv's.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt tegen Elsevier dat letterlijk alle vechtpartijen in asielzoekerscentra op het conto komen van zogenaamde amv's: alleenstaande minderjarige vluchtelingen.
Een woordvoerder legt uit:
"Ik durf wel te zeggen dat 100 procent van de vechtpartijtjes voorkomt bij amv's. Het gaat dan om opstootjes onderling om bijvoorbeeld een voetbalpartijtje of om confrontaties met mensen in de buurt."
De woordvoerder gaat verder:
"Het gaat hier om kwetsbare jongeren die veel hebben meegemaakt zoals bijvoorbeeld potentiële slachtoffers van mensenhandel of prostitutie."
Volgens het COA is de situatie echter behoorlijk onder controle. Zo zijn er speciale opvangcentra gecreëerd voor dit soort risicojongeren. Ze worden dus niet ondergebracht bij 'normale' vluchtelingen die zich wél kunnen gedragen. Dit is gedaan nadat de Nederlandse overheid in de jaren 90 van de vorige eeuw bijzonder slechte ervaringen had met gevluchte jongeren uit Joegoslavië. Deze jongeren misdroegen zich ook ernstig, maar werden ondergebracht in gewone azc's. Daardoor liep de situatie flink uit de hand.
De woordvoerder beweert dat de situatie nu onder controle is.
De politie en journalisten denken daar echter anders over. Er breken regelmatig gevechten uit. Onlangs waren er minimaal tientallen amv's betrokken bij zo'n rel. De politie moest uiteindelijk ingrijpen en de vechtende jongeren uit elkaar halen.
Volgens de woordvoerder zijn de amv'ers alleen maar gewelddadig omdat ze getraumatiseerd zijn. Hoewel er in Duitsland veel problemen zijn tussen islamitische en niet-islamitische vluchtelingen zou dat hier niet zo zijn; het zijn 'gewoon' losgeslagen jongeren die hun emoties niet de baas zijn.
Lezers van Elsevier reageren overwegend kritisch op de uitspraken van de woordvoerder. Zo zegt lezer Henk Vitage: "Oh ja joh, het gaat geweldig hier, we hebben weer voor jaren werk."
Ook lezer 'Rob S. Pierre' is sarcastisch:
"Met andere woorden: Gaat U maar rustig slapen, er is niets aan de hand.
Waar hebben we dat ook alweer eerder gehoord?"
'Iotus' is het daar mee eens:
"Geen religieuze confrontaties in Nederlandse AZC's?!
Dat we voorgelogen worden wisten we al maar zo grof en zo dom?!"
Geloof jij het COA? Denk jij dat het geweld wel meevalt in azc's en dat er geen religieuze spanningen zijn?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten