Jos Verstappen: 'Geen zorgen over toekomst Max'

Geen categorieokt 09 2015, 17:00
Het kan zijn zijn dat de renstal van Toro Rosso verdwijnt, maar Jos en Max Verstappen maken zich nergens zorgen over.
In zijn column voor De Telegraaf legt voormalig Formule 1 coureur Jos Verstappen uit dat hij zich totaal geen zorgen maakt om de toekomst van zijn zoon, Max. Hoewel de Nederlandse coureur nog maar 18 jaar oud, en dit jaar voor het eerst meerijdt in de Formule 1, is zijn vader ervan overtuigd dat hij een bijzonder mooie toekomst tegemoet gaat.
Dat is opvallend omdat de eigenaar van zijn renstal én die van Red Bull racing - de Oostenrijker Dieter Mateschitz - ermee dreigt om beide teams terug te trekken uit de Formule 1. De reden? Het contract met Renault is opgezegd, waardoor zowel Red Bull als Toro Rosso geen motorleverancier hebben voor volgend jaar. Eerder bood Ferrari aan om een motor te leveren, maar dat zou dan de motor worden die Ferrari dit seizoen gebruikt. Aangezien de Ferrari-motor van volgend jaar aanzienlijk beter zal zijn dan die van dit seizoen is dat geen optie voor Mateschitz: hij wil dat zijn beide teams mee kunnen doen om het podium en neemt geen genoegen met een bijrol.
Niet zo gek natuurlijk, aangezien hij jaarlijks tientallen miljoenen in de Formule 1 stopt. Zoiets doe je niet omdat je het gewoon leuk vindt om wat wagens te zien rondrijden met namen erop van jouw bedrijf.
Hoe dan ook, bovenstaande zou normaal gesproken voor stress moeten zorgen bij de coureurs van de twee teams. In veel gevallen is dat ook zo; die mensen zijn hun toekomst niet meer zeker. Wellicht dat ze overgenomen worden door een ander team, maar het aantal stoelen is beperkt. Het kan zomaar zo zijn dat het binnenkort gewoon einde oefening voor ze is; probeer maar eens terug te komen in de Formule 1 als je er eenmaal uit bent.
Opvallend genoeg zijn Jos en Max Verstappen echter de kalmte zelf. Vader Jos schrijft in zijn column:
"Misschien komt het een beetje vreemd over, maar ik maak me aanzienlijk minder ongerust over de sportieve toekomst van Max in de Formule 1. Ondanks alle onduidelijkheid van dit moment. Als ik bekijk hoe Max zich de afgelopen maanden heeft gemanifesteerd en waar hij op dit moment staat, lijkt zijn carrière in de Formule 1 verzekerd."
Voormalig wereldkampioen Sebastian Vettel bevestigt de woorden van Verstappen. De topcoureur zei eerder al dat "iedereen het talent van Max herkent." De Formule 1 is een keiharde sport; eentje waarin rivalen elkaar niet zomaar ophemelen. Als iemand als Vettel je een compliment geeft weet je dat hij het meent.
En dat is natuurlijk bijzonder goed nieuws voor Max. Het betekent immers dat als Toro Rosso ophoudt te bestaan, hij misschien alsnog terecht kan bij een andere renstal; wellicht één met nog meer ambities dan zijn huidige werkgever.
Overigens is het daar nog niet mee gezegd. Het kan zo zijn dat Toro Rosso én Red Bull allebei toch nog doorgaan. De hoogste baas van de Formule 1, Bernie Ecclestone, heeft bijvoorbeeld al laten weten dat hij wil dat beide teams blijven bestaan. De reden is dat de Formule 1 het lastig heeft om voldoende (sterke) teams te vinden... om nog maar te zwijgen over het aantal bedrijven dat van zins is om de enorme bedragen te investeren die benodigd zijn om mee te doen in de topklasse van de autosport. Met een beetje mazzel kan Verstappen volgend jaar dus gewoon doorgaan bij Toro Rosso óf Red Bull (het sterkste van de twee teams van Mateschitz.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten