Leden AZC-alert Enschede opgeschrikt door onaangekondigd huisbezoek van politie

Geen categorieokt 06 2015, 10:00
Leden en sympathisanten van de protestgroep AZC-alert zijn niet te spreken over de recente werkbezoeken die politieagenten aan hen brachten.
De leden en sympathisanten vinden het onacceptabel dat de politie hen, in hun ogen tenminste, probeert te intimideren. RTV Oost legt uit:
De politie bracht een huisbezoek aan mensen waarvan bekend is dat ze hebben geageerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Esmarkerveld. Hier is door de gemeente Enschede een opvangaccommodatie voor 600 asielzoekers gepland. Het doel van de politie was het leggen van contacten om mogelijke incidenten in de toekomst omtrent het AZC te voorkomen.
Een woordvoerder van de organisatie zegt dat de huisbezoeken bijzonder vervelend zijn voor leden en sympathisanten van het AZC-alert. Ze vonden het bijzonder intimiderend en zijn bang dat hun reputatie in hun buurt er ernstig door beschadigd is:
"Ik was zelf niet thuis, maar ik heb van diverse leden gehoord dat ze het als heel vervelend hebben ervaren dat de politie met een politiewagen de straat in kwam rijden en vervolgens in uniform aan de deur stond. Daarmee geef je de woonomgeving het gevoel dat er strafbare feiten zijn gepleegd en sta je voor je het weet te boek als een semi-terrorist."
De politie beweert dat het allemaal echt niet zo bedoeld was. Volgens een woordvoerder was het doel alleen om mogelijke problemen te voorkomen:
"De mensen hebben het recht om op democratische wijze uiting te geven aan hun mening of gevoel. Maar wat we hen wilden meegeven was informatie over wanneer bij protestacties de grens wordt overschreden, er al snel sprake kan zijn van strafbare feiten. Dat willen we voorkomen. In die zin was het huisbezoek van de agenten bedoeld als een bewuste preventieve actie."
De Groep Bontes/Van Klaveren - ook wel bekend als VNL - vinden de huisbezoeken onacceptabel en hebben de volgende Kamervragen gesteld aan de minister van Veiligheid en Justitie:
1) Bent u bekend met het bericht 'Huisbezoek van wijkagenten valt niet goed bij leden AZC-alert in Enschede'?
2) Kunt u zich voorstellen dat de leden van AZC-alert zich geïntimideerd voelen door de ongevraagde huisbezoeken van wijkagenten? Zo ja, waarom worden deze 'huisbezoeken' dan toch gehouden?
3) Bent u het met ons eens dat de politie een verkeerd signaal afgeeft door ongevraagd op huisbezoek te gaan bij mensen met een onwelgevallige mening over asielzoekerscentra?
4) Bent u het met ons eens dat de politiecapaciteit die hierbij ingezet wordt, beter aangewend kan worden voor criminaliteitsbestrijding?
5) Bent u bereid dit soort acties per direct te beëindigen?
Je kunt je afvragen of de politie werkelijk begrijpt dat deze mensen het recht hebben om gebruik te maken van de vrijheid van meningsuiting. Zolang je die vrijheid niet misbruikt gaat het de staat niets aan wat je precies doet... en is het buitengewoon vreemd dat de politie bij je langskomt om je te waarschuwen voor er zelfs maar de geringste aanwijzing is dat je je gaat misdragen. Het is moeilijk om tot een andere conclusie te komen dan dat dit bedoeld was om te intimideren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten