Moszkowicz overweegt gerechtelijke stappen tegen kabinet vanwege asielbeleid

Geen categorieokt 11 2015, 19:00
Het asielbeleid van het kabinet zou de oorzaak zijn van structurele problemen in ons land.
Bram Moszkowicz heeft vandaag laten weten dat zijn partij - VNL (VoorNederland) - uitzoekt of er gerechtelijke stappen genomen kunnen worden tegen het kabinet vanwege diens asielbeleid.
VNL-Kamerlid (en, lijkt het, nummer twee van de partij buiten de Kamer) Joram van Klaveren legt uit:
"Het huidige asielbeleid zal de basis gaan vormen voor enorme structurele problemen. Op het gebied van volkshuisvesting, bijstand, onderwijs, criminaliteit en terreurdreiging."
Het AD legt uit hoe Moszkowicz deze zaak wil aanpakken:
Moszkowicz zet in op twee artikelen. Mogelijk is artikel 99 van het Wetboek van Strafrecht overtreden. Dat stelt dat een persoon die een aan hem opgedragen onderhandeling opzettelijk ten nadele van de staat voert strafbaar is. ,,Hier lijkt sprake van te zijn gezien het resultaat van de door premier Rutte gevoerde onderhandelingen met de overige EU-lidstaten, ten aanzien van de verplichte herverdeling van asielzoekers", aldus VNL.
Ook kijkt de voormalige strafpleiter samen met een team van experts naar artikel 104. Daarbij gaat het om het opnemen, verbergen of voorthelpen van de vijand in oorlogstijd. Hoewel dit artikel traditioneel gezien gebruikt wordt ten tijde van conventionele oorlogen zegt Moszkowicz dat het artikel wellicht ook van toepassing is op ISIS: Nederland is immers in oorlog met die organisatie.
Hoewel het maar zeer zelden voorkomt dat een partij de regering aanklaagt is het niet helemaal ongekend. Zo begon PVV-leider Geert Wilders in 2012 een zaak tegen het kabinet in een poging om het ESM van tafel te vegen. Niet geheel verrassend was zijn advocaat toen... Bram Moszkowicz.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten