Netanyahu: Abbas moet stoppen met ophitsing tegen Israël

Geen categorieokt 16 2015, 10:54
De Israëlische premier wil met de Palestijnse president Abbas praten over het oplaaiende geweld in Israël.
Ook wil Netanyahu met leiders van Arabische landen in gesprek om de rust in zijn land te doen wederkeren, meldde hij donderdag. De afgelopen twee weken werden tientallen Israëli's gedood en verwond bij steekpartijen door Palestijnse terroristen. Ook kwamen Palestijnen om bij rellen met het Israëlische leger.
Netanyahu vindt dat Abbas medeschuldig is aan het oplaaien van het geweld. De Palestijnse leider beweert namelijk dat Israël de Tempelberg wil overnemen, waar de voor moslims heilige Al-Aqsa moskee staat. Ook beweert Abbas dat Israël Palestijnse jongeren "executeert". Volgens Netanyahu zijn dit soort uitspraken de oorzaak van het toenemende geweld. Hij roept de internationale gemeenschap dan ook op om Abbas tot de orde te roepen.

"Abbas hitst op tot moord. Houd hem verantwoordelijk en houd ermee op om zijn acties te rechtvaardigen. Het eerste wat nodig is bij het bestrijden van terrorisme is morele helderheid. Niets rechtvaardigt terrorisme, niets maakt het zuiver. Houd ermee op om het te bagatelliseren."

Hij verwees naar Abbas' bewering dat Israël een onschuldige dertienjarige Palestijnse jongen zou hebben vermoord. In werkelijkheid had de jongen even daarvoor een Israëlische tiener neergestoken. Bovendien is de Palestijnse jongen niet gedood door de Israëlische politie, maar ligt hij levend en wel in het ziekenhuis.
846d3919a70ee41aaad20f2ff14c3a61b60e563a
Veel experts zijn bang dat het oplaaiende geweld in Israël zal leiden tot een derde intifada, een gewapende opstand van Palestijnen tegen Israëli's. De tweede intifada, die in 2000 plaatsvond, werd gekenmerkt door veel bomaanslagen in Israëlische restaurants en het openbaar vervoer. Nu lijken vooral steekpartijen het favoriete wapen te zijn van Palestijnse terroristen. Het is de vraag of een ontmoeting tussen Abbas en Netanyahu kan leiden tot een vermindering van het geweld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten