Franse justitie: "Brein aanslagen gedood"

Geen categorienov 19 2015, 15:00
Het werd al vermoed, maar nu is het bevestigd: het brein achter de aanslagen van vrijdag in Parijs, Abdelhamid Abaaoud, is dood.
Dat heeft de Franse justitie vandaag bekend gemaakt. Woensdagochtend werd in de Parijse voorstad Saint-Denis een grote operatie uitgevoerd door Franse anti-terreureenheden van zowel de politie als het leger. Bewoners van de wijk werden wakker met het geluid van een vuurgevecht en enkele explosies. Bij de actie zouden meerdere arrestaties zijn verricht, en twee mensen zijn omgekomen.
Er werd woensdag al verteld dat één van deze doden een vrouw was die zich had opgeblazen toen de politie haar woning bestormde. Hierbij stortte het pand gedeeltelijk in. Het was echter nog onduidelijk wie de tweede dode was, en hoe deze persoon was omgekomen. Er kwamen echter geruchten naar buiten dat het zou gaan om Abdelhamid Abaaoud, één van de meest gezochte personen in Europa. Dit gerucht is nu bevestigd met het bericht van de Franse aanklager. Zijn lichaam was doorzeefd met kogels, waardoor het aanvankelijk moeilijk was om de identiteit van de man te achterhalen. Dit is uiteindelijk toch gelukt, door middel van een vingerafdrukanalyse. Naar alle waarschijnlijkheid is hij tijdens het vuurgevecht omgekomen toen hij werd geraakt door politiekogels. Er bestaat echter ook de mogelijkheid dat hij zich, net als de vrouw, heeft opgeblazen.
Abaaoud zou een cruciale rol hebben gehad in het voorbereiden van de aanslagen van vorige week. Hij wordt gezien als het brein van deze terreurdaden, waarbij zeker 129 mensen zijn omgekomen. De slachtoffers vielen onder andere in een theater en bij restaurants. Honderden gewonden liggen nog in ziekenhuizen, waarvan een deel nog steeds in levensgevaar verkeert. De aanslagen zijn opgeëist door terreurgroep ISIS.
De Franse politie besloot tot de operatie na een tip dat de man zich in een woning in Saint-Denis zou bevinden. Dit kwam als een verrassing, aangezien de inlichtingendiensten tot op dat moment dachten dat Abaaoud zich in Syrië bevond, al sinds de aanslagen van vrijdagavond.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten