Hooggeplaatst ISIS-lid onderweg naar Nederland

Geen categorienov 04 2015, 21:00
Nederlandse kamerleden maken zich grote zorgen over de vermeende komst van een belangrijk lid van terreurbeweging ISIS naar Nederland of Duitsland.
Afgelopen week doken er weer beelden op van de gruwelijke werkelijkheid in Raqqa, 'hoofdstad' van het door ISIS uitgeroepen kalifaat. De beelden tonen dat de werkelijkheid daar nogal afwijkt van hoe ze wordt gepropageerd door de groepering. Niets prachtige stad waar elke degelijke moslimman en moslimvrouw die ernaartoe verhuist een rooskleurige toekomst tegemoet gaat: stenigingen voor de kleinste vergrijpen en een groeiende slavenhandel zijn aan de orde van de dag. De beelden hiervan worden met gevaar voor eigen leven gemaakt en naar het buitenland gesmokkeld door leden van 'Raqqa is Being Slaughtered Silently', een groep bewoners van de stad die allesbehalve blij zijn met haar huidige bezetters. Een lid van deze groep, Abu Muhemmed (een schuilnaam), bracht vandaag een bezoek aan Den Haag. Daar werd in een besloten bijeenkomst met verschillende kamerleden een schokkende mededeling gedaan: een hooggeplaatst lid van ISIS zou op weg zijn naar ofwel Nederland of Duitsland. Hij verzekerde de kamerleden daarbij dat deze man "niet met vreedzame bedoelingen naar Europa komt." De man zou op zijn gegaan in de reguliere stroom aan vluchtelingen die al maandenlang onafgebroken van Syrië naar West-Europa loopt. Hij zou hier overigens niet de enige in zijn: naast dat deze taktiek door andere ISIS-leden wordt gebruikt, kiezen ook veel oorlogsmisdadigers uit het Assad-regime deze route. Wanneer je maar aangeeft gevlucht te zijn voor ISIS krijg je makkelijk asiel, aldus Abu Muhemmed. Ook vindt hij dat Europese inlichtingendiensten nog veel te weinig doen om dit soort mensen er daadwerkelijk uit te filteren:

Dan zie je op een foto zo'n militielid (van Assad, red.) poseren met lijken, op de volgende zit hij op een Zweeds terrasje.

Het gevaar van deze specifieke ISIS-terrorist zit hem er volgens hem in dat dit een hooggeplaatst lid is met veel ervaring dat actief is binnen de inlichtingendienst van het zelf-uitgeroepen land. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) reageerde op de beweringen die deze man in de bijeenkomst deed. Volgens een woordvoerder van de NCTV zijn er geen concrete aanwijzingen dat er daadwerkelijk een dergelijk lid op weg is naar ons land. Het verhaal zou als vaker de ronde hebben gedaan, maar blijft tot op de dag van vandaag onbewezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten