ISIS-video: wij zijn verantwoordelijk voor aanslagen Parijs

Geen categorienov 14 2015, 11:07
Terreurorganisatie ISIS zou de verantwoordelijkheid voor de bloedige aanslagen van vrijdagavond in Parijs hebben opgeëist.
Dat zou de groep gedaan hebben in een videoboodschap zaterdagmorgen. ISIS werd meteen aangewezen als de meeste waarschijnlijke schuldige voor de aanslagen, waarbij minstens 153 mensen zijn opgekomen. Berichten dat de groep de aanslagen gisteravond al zou hebben opgeëist, werden echter snel tegengesproken.
De dagelijkse propagandanieuwsbrief van de groep, 'Al Hayat' ('het leven'), zou vandaag niets hebben gemeld over de aanslagen. De video, die overigens niet gedateerd is, zou dit echter wel doen. De video gaat in op de rol die Frankrijk speelt in Syrië: het land is lid van de coalitie van landen die geregeld luchtaanvallen uitvoeren op ISIS-doelwitten in Syrië. De video vertelt dat Frankrijk "niet in vrede zal leven zolang het luchtaanvallen uitvoert in Syrië." De aanslagen lijken dus een directe wraakactie te zijn om de actieve rol van het land in de bestrijding van terrorisme in het Midden-Oosten.
De aanslagen lijken in ieder geval het werk te zijn van een grote terreurorganisatie als ISIS. De terreurgolf van gisteravond bestond uit meerdere aanslagen in de Franse hoofdstad die vrijwel tegelijk werden uitgevoerd, op vergelijkbare manieren. Er zouden 8 terroristen zijn geweest, waarvan 7 zich hebben opgeblazen met een bomvest. Ook werden automatische wapens, die volgens getuigen Kalashnikovs zouden zijn, gebruikt om honderden bezoekers aan een rockconcert aan te vallen. Bij deze laatste aanval vielen minstens 110 doden.
Later meer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten