Poetin uit dreigende taal richting Turkije, maar lijkt niet voor oorlog te kiezen

Geen categorienov 24 2015, 17:00
Poetin heeft gereageerd op het neerhalen van de Russische SU-24 aan de Turks-Syrische grens, en zijn taal is niet even vriendelijk.
Nu duidelijk is dat Turkse F16's een Russisch gevechtsvliegtuig hebben neergehaald dat op missie was in het Noorden van Syrië, kon een antwoord van het Kremlin niet uitblijven. Dat komt nu ook in de vorm van enkele ferme beschuldigingen geuit door niemand minder dan Vladimir Poetin zelf, die Turkije openlijk beschuldigt van het steunen van ISIS:

"Het verlies vandaag is een mes in de rug, geplant door de medeplichtigen van terroristen. Ik kan het niet anders dan zo beschrijven. [...] Geen van de twee piloten noch het vliegtuig heeft de Turkse soevereiniteit bedreigd. [...] De tragische gebeurtenis van vandaag zal flinke consequenties met zich meebrengen, onder andere voor Turks-Russische banden. [...] In plaats van meteen in contact te komen met ons, hebben de Turken voor zover wij weten zich direct gewend tot de NAVO om dit incident te bespreken alsof wij hun vliegtuig hebben neergeschoten in plaats van zij de onze."

Verder herhaalde Poetin beschuldigingen die in het verleden ook al door de Koerden zijn geuit, namelijk dat Turkije zich gedraagt als de luchtmacht van ISIS, en stipte hij aan dat veel olie dat door ISIS uit de grond wordt gepompt verhandeld wordt in Turkije.
Poetin wordt bijgevallen door Sergej Lavrov, zijn minister van buitenlandse zaken. Lavrov kondigt aan een bezoek aan Turkije - dat voor morgen gepland staat - af te lassen, en raadt tevens Russen af om op reis te gaan naar Turkije. Hij citeert de mogelijkheid tot terroristische aanslagen als opgaaf van reden.
Maar zoals ook al wordt opgemerkt door Joshua Livestro, hoofdredacteur van Jalta, is dit alles niet bepaald de taal van iemand die op oorlogspad is en binnenkort Turkije zal aanvallen. Het lijkt er dus op dat dit dodelijke incident met een sisser afloopt, en Rusland de wonden likt.
En die wonden zijn niet mals, want ondertussen verklaart een Turkmeense brigade die in Syrië aan de kant van de rebellen strijdt de twee piloten uit het vliegtuig te hebben doodgeschoten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten