Rusland gaat Turks fruit beter controleren, en overweegt ook andere anti-Erdogan-maatregelen..

Geen categorienov 26 2015, 14:00
Enkele dagen na het neerhalen van een Russisch vliegtuig nabij de Turks-Syrische grens zint Rusland op een originele wraak.
Wie dacht dat Rusland zou reageren op de Turkse beschieting van een Russisch vliegtuig door terug te vuren richting Ankara had het juist. Maar het antwoord komt niet in de vorm van militaire actie. In plaats daarvan gaat Rusland de import van Turkse goederen belemmeren door ze beter te controleren. Ineens zou Turks groente en fruit namelijk niet meer aan de eisen voldoen:

Rusland gaat Turkse landbouwproducten strenger controleren voor ze het land in mogen. Dat heeft het ministerie van Landbouw in Moskou laten weten. De regering zegt dat ongeveer 15 procent van de landbouwproducten uit Turkije niet aan de Russische eisen voldoet.

De controle wordt uitgevoerd door de voedsel- en warenautoriteit Rosselchoznadzor. De autoriteit zal zowel op de plaatsen in Turkije waar de goederen worden geproduceerd als aan de grens extra controleren.

De maatregel lijkt vooral bedoeld om de Turken te pesten, en heeft niet tot doel om de volksgezondheid van Russische burgers te beschermen. Ondertussen zint ook de Russische oppositie op een asymmetrisch antwoord voor het neergeschoten vliegtuig en de overleden piloot. Een nieuw artikel in het strafrecht:

A group of Russian lawmakers have submitted a bill to parliament on holding to account anyone who denies that the 1915 killings of Armenians by Ottoman Turkish forces was "genocide."

The leader of Russia's opposition A Just Russia party, Sergei Mironov, said on November 25 that the bill proposes a fine of up to 500,000 rubles (more than $7,500) for any denial of what is considered by Armenia and some other countries as genocide.

Rusland erkende de door de Turkse overheid uitgevoerde Armeense volkerenmoord uit 1915 al als genocide, maar als het wetsvoorstel van Een Rechtvaardig Rusland wordt aangenomen kan je voor het ontkennen van die genocide dan ook flink gestraft worden.
Van oudsher ligt het heel erg lastig voor de Turkse regering om toe te geven dat hun voorgangers zo'n eeuw geleden zich hebben bezondigd aan een volkerenmoord. Met deze zet zou Rusland in een vlek gaan wrijven waar Ankara al een flinke tijd mee rondloopt.
Verwacht wordt dat er de komende dagen en weken nog meer treitermaatregelen worden genomen in Moskou om Turkije blijvend te straffen voor het neerschieten van de Russische SU-24.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten