Wat gebeurt er als je stroop, water en zonnebloemolie mengt? Kijk naar de fascinerende uitwerking

Geen categorienov 24 2015, 20:00
Had jij verwacht dat dit zou gaan gebeuren?
Bij scheikunde denken veel mensen aan grote laboratoria waar geleerde mannen in witte jassen moeilijk kijken en met de uiterste precizie stoffen mengen, terwijl ze omcirkeld worden door waterdamp en rook en overal glaasjes op gasbranders geheimzinnige gekleurde vloeistoffen staan te koken.
Maar dat is natuurlijk een beetje overdreven. Scheikundige proefjes kan je gewoon zelf thuis doen. In de keuken of aan de eettafel. Neem nu deze proef, waarbij je stroop, water en zonnebloemolie mengt in een normaal drinkglas. Kijk maar eens wat er gebeurt:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/11/Denser-Than-You-Think-Science-Experiment2.mp4"][/video]
Of liever gezegd: wat er dus niet gebeurt. Want anders dan je wellicht zou verwachten mengen de stoffen zich niet. Sterker nog: ze blijven hun eigen laagjes vormen vanwege de sterk afwijkende dichtheid. En daarmee kan je weer andere leuke trucjes doen. Want wat gebeurt er als je vervolgens een sponsje, een plastic dop, een druif en een boutje in het glas laat zakken. Ook die hebben allemaal een afwijkende dichtheid en gaan allemaal ergens anders in het glas liggen:
vlcsnap-2015-11-24-16h07m49s189
Probeer het thuis maar eens. Krijg je daar dezelfde resultaten?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten