Belgische koning in kuuroord tijdens terreurdreiging

Geen categoriedec 02 2015, 14:00
Een ongelukkige onthuling dreigt het Belgische koningshuis veel imagoschade op te leveren.
In de dagen na de gruwelijke ISIS-aanslagen van vrijdag 13 november in Parijs, gold in Brussel het hoogste terreurniveau, wat betekende dat er concrete aanwijzingen waren voor een aanslag in de Belgische hoofdstad. De stad leek dagenlang een spookstad: straten waren leeg en cafés en winkels bleven gesloten.
België is nu echter geschokt over de bezigheden van hun koning Filip tijdens deze tijd van nationale onrust. Er werd al veel gespeculeerd over waarom hij niets van zich had laten horen tijdens deze periode. Veel Belgen vonden dat hij het volk had moeten toespreken om hen een hart onder de riem te steken. Het was volstrekt onduidelijk waar de koning zich op dat moment begaf.
Nu zijn er echter foto's naar buiten gekomen die Filip, op zijn gemak met een drankje, zouden tonen in een kuuroord in het Franse Bretagne. Er heerst verontwaardiging hierover: het is privé wat de koning in zijn eigen tijd doet, maar hij had het verblijf in Frankrijk moeten afbreken om er voor zijn land te zijn, aldus Belgen. Er wordt in de media gesproken over "Wellness-niveau 4".
De Belgische premier, Charles Michel reageerde op de commotie rondom het omstreden verblijf: hij zegt dat het kabinet de gehele tijd in contact stond met de koning, maar dat hij niet gedwongen kon worden om terug te keren naar zijn land. Ook het Belgische Hof zegt dat "wat ze in Bretagne deden, privé is". Dit hof haalt ook uit naar de Franse inlichtingendiensten. Deze zouden de foto's bewust hebben gelekt om het koningshuis in een kwaad daglicht te stellen. Er is "sprake van een vorm van Belgium-bashing", aldus het hof.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten