CDA wil herziening ziektewet: twee jaar doorbetaling voor werkenden met een ziekte

Geen categoriedec 01 2015, 13:00
Het CDA wil werkgevers enigszins ontzien en er tegelijkertijd voor zorgen dat werkende zieken met een basisverzekering twee lang doorbetaald krijgen. Dit moet betaald worden uit een pot waarin zowel werknemers als zelfstandigen geld storten.

De werkgever hoeft op die manier alleen de eerste acht maanden het salaris van de werknemers te betalen. Als een werknemer langer ziek is, moet hij een uitkering krijgen die wordt betaald uit premies, vindt het CDA. Deze wetgeving zou moeten gelden voor werknemers in loondienst, zzp'ers en freelancers. Op die manier willen de christen-democraten de risico's voor inkomensverlies van zelfstandigen verkleinen.

Er zijn steeds meer freelancers en zelfstandigen in Nederland. Met deze maatregel hoopt het CDA duidelijk een gooi te doen naar hun stem. Op dit moment zijn zelfstandigen namelijk zelf verantwoordelijk voor de kosten van ziekteverzuim. Als het plan van het CDA wordt goedgekeurd veranderd dat: zij moeten dan alleen de eerste maanden voor zichzelf zorgen, daarna wordt het betaald door de staat.
Het doel van het plan is om de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers te verkleinen.
Tegelijkertijd wordt het ook goedkoper voor werkgevers. Op dit moment betalen die het ziekteverzuim voor werkenden namelijk twee jaar lang. Het CDA vindt dat te lang - en te duur.

Bij de huidige wetgeving 'vluchten' veel werknemers naar een zzp-constructie, omdat werkgevers geen vaste contracten meer aanbieden. Volgens de CDA'er zijn ze op die manier aantrekkelijker voor bedrijven, maar lopen ze grote risico's als ze ziek zijn. Buma vindt dat 'noch de polder noch de politiek het lef heeft om met oplossingen te komen'.

In gesprek met de Volskrant gebruikt Buma het plan om hard uit te halen naar PvdA en VVD, die freelancers allebei in de kou laten staan, aldus de CDA'er:

"De PvdA laat zijn oren hangen naar de FNV in een mate die soms op chantage lijkt, en de VVD bejubelt de Angelsaksische arbeidsmarkt en verkwist zo de onze."

Hoewel het duidelijk een handreiking is aan zelfstandigen is het nog maar de vraag wat die ervan vinden. Freelancers staan er namelijk om bekend dat ze weinig tot geen hulp willen van de regering, ook niet als dat in hun eigen belang is. Ze waarderen hun onafhankelijkheid te veel.
Ben jij een freelancer? Zo ja, wat vind je van dit voorstel van het CDA?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten