Turkije chanteert Europa: geef meer geld of er komen meer asielzoekers

Geen categoriejan 23 2016, 17:00
De Turkse premier Ahmet Davutoglu wil meer geld zien van de Europese Unie. Volgens hem is de drie miljard euro die de EU hem onlangs gaf namelijk niet genoeg om het vluchtelingenprobleem op te lossen.
Dat zei Davutoglu vrijdag:

"We willen niet bedelen om geld van de EU, maar voor een serieuze inzet om de last te delen, moeten we praten over de details van de crisis."

Hoewel hij vervolgens stelde dat Turkije haar verantwoordelijkheid voegde hij daar dit aan toe:

"Maar niemand kan verwachten dat Turkije de volledige last alleen kan dragen."

Dat laatste betekent gewoon dat hij meer geld wil zien. En dat terwijl het nog geen twee maanden geleden is dat Turkije een akkoord sloot met de Europese Unie. Ankara zou drie miljard euro ontvangen en Turken kunnen vanaf de herfst visumvrij in de EU reizen. In ruil daarvoor zouden de Turken ervoor zorgen dat Syrische vluchtelingen (of: gelukszoekers) niet meer door zouden kunnen stromen naar Europa.
Het moge daarom duidelijk zijn wat Davutoglu nu echt zegt: geef ons meer geld of er komen toch weer grote migratiestromen naar Europa op gang.
Dieptriest natuurlijk, maar vanuit Turkijes perspectief is dit nog te begrijpen ook. De Turken hebben immers door dat ze gewoon bakken met gratis geld kunnen krijgen van Europa als ze dit slim spelen. Neem het ze eens kwalijk dat ze daar gebruik van proberen te maken; vrijwel ieder ander land zou precies hetzelfde doen. Nou ja, ieder land dat zijn eigenbelang serieus neemt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten