CDA-leider Sybrand Buma haalt hard uit naar Mark Rutte: 'Premier moet meer opkomen voor Europese waarden'

Geen categoriefeb 20 2016, 15:00
Sybrand Buma, de leider van het CDA, vindt dat premier Rutte er niet genoeg aan doet om Europese waarden te verdedigen.
Dat zegt de christen-democraat op de website van zijn partij:

"Nederland heeft behoefte aan een premier die staat voor de Nederlandse en Europese waarden van verantwoordelijkheid, recht en vrijheid, en niet voor recent door de Turkse regering geëtaleerde waarden van macht, trots en eer. Het is te zot voor woorden dat de Koerden die in Irak door NAVO-land Nederland worden getraind om tegen IS te vechten, in Syrië door NAVO-land Turkije worden weggebombardeerd."

Hij gaat verder door te stellen dat Rutte duidelijk moet zeggen dat er geen ruimte voor Turkije is in de Europese Unie:

"Dat kan niet anders, als de EU nog een greintje zelfrespect heeft. Turkije de EU binnenhalen is niet de weg naar de oplossing van de vluchtelingencrisis. Het probleem ligt op dit moment in Europa zelf."

Buma vindt dat Rutte naar landen als Hongarije, Tsjechië, Slovakije en Polen moet kijken voor inspiratie. Die maken zich in zijn ogen wél hard voor de Europese cultuur én hebben het verstand om ervoor te zorgen dat er geen enorme massa's met immigranten naar hen toekomen.
Of, als dat wel gebeurt, dat ze zo snel mogelijk uit het land worden gezet.
Interessant genoeg verpakt Buma dat als pro-EU:

"Op termijn zal het Europa van 28 lidstaten alleen overleven als erkend wordt dat flexibeler arrangementen nodig zijn dan nu. Een kopgroep van landen die een gemeenschappelijk asiel, migratie en grensbeleid hebben is geen afscheid van Europa maar een stap op weg naar het Europa van de komende decennia."

Het Europa van de komende decennia moet een oud-Europa zijn; een Europa met individuele, soevereine lidstaten die weliswaar handel met elkaar drijven, maar niet langer geregeerd worden door een stel bureaucraten in Brussel. Helaas denkt Buma daar duidelijk anders over. Hij wil weliswaar het één en ander veranderen aan de manier waarop er zaken worden gedaan in de EU, maar zijn veranderingen zijn feitelijk details. Hij roept niet voor een revolutie -- of, beter gezegd: een contrarevolutie. En dat is juist wel nodig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten