Dijkhoff (VVD) snapt het nog steeds niet: steunt beleid dat asielstroom naar Nederland vergroot

Geen categoriefeb 05 2016, 12:00
Dijkhoff steunt harmonisatie van het asielbeleid in EU-landen, hoewel dat het Nederlandse belang schaadt.
Even leek het erop dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff het begon te snappen. Zo pleitte de VVD'er voor het sneller terugsturen van criminele asielzoekers. Eigenlijk vraagt een normaal mens zich dan af waarom dat niet allang het geval is, maar het is een stap in de goede richting voor het kabinet. Maar tegelijkertijd sprak Dijkhoff zich deze week uit voor EU-beleid dat de instroom van asielzoekers naar Nederland alleen maar zal vergroten.
Nederland heeft volgens onderzoek van het ministerie van Justitie een relatief streng asielbeleid, strenger dan bijvoorbeeld Denemarken, Duitsland of Frankrijk. De kans op een verblijfsvergunning is voor asielzoekers in ons land relatief klein, aldus het onderzoek. Kansarme asielzoekers (diegenen, die met name uit economische motieven naar Europa komen) geven daarom eerder de voorkeur aan andere landen: daar hebben ze immers meer kans op een vaste status.
Goed nieuws, zou je zeggen. Prima dat kansarme economische migranten de voorkeur geven aan Frankrijk of Duitsland in plaats van Nederland. Maar voor Dijkhoff was het onderzoek juist reden tot zorg. Hij schrijft aan de Tweede Kamer dat de regering als EU-voorzitter wil zorgen voor harmonisatie in het asielbeleid in EU-landen. Daarmee wil Dijkhoff voorkomen dat asielzoekers enkel naar het land reizen waar de kans op een verblijfsvergunning het grootst is.
Het onderzoek is goed nieuws, maar voor Dijkhoff is het dus juist aanleiding om via de EU eenzelfde toelatingsbeleid af te dwingen voor de verschillende EU-landen. De uitkomst zal ongetwijfeld zijn dat het Nederlandse asielbeleid dan minder streng wordt, en er dus meer kansarme migranten naar Nederland komen.
Heel schattig dat Dijkhoff en het Kabinet zo begaan zijn met landen met een soepel asielbeleid, en willen voorkomen dat daar alle kansarme migranten heengaan. Maar zou de Nederlandse regering niet in de eerste plaats de belangen van Nederland moeten dienen? Dijkhoff zegt dan wel continu dat hij de asielstroom naar Nederland omlaag wil brengen, maar tegelijkertijd steunt hij EU-beleid dat het tegenovergestelde zal bereiken.
Jammer dat Dijkhoff het nog steeds niet snapt: het Nederlandse asielbeleid moet niet soepeler, maar strenger. Nederland moet de eigen grenzen weer gaan controleren, en niet in EU-verband pleiten voor een gemeenschappelijk toelatingsbeleid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten