snapshot3

Dit ene interview toont feilloos aan waarom Europeanen zo falen met Amerika-verslaggeving

Geen categoriefeb 29 2016, 15:00
Zelden heb ik in een paar minuten al zoveel gezien mis zien gaan met hoe Europese journalisten de Amerikaanse verkiezingsrace verslaan. Dit filmpje is écht exemplarisch.
In Amerika staat Super Tuesday voor de deur, en ook Europeanen kijken enthousiast mee naar hoe onze grote Amerikaanse broer begonnen is met het proces om een nieuwe president te verkiezen. De aandacht is zelfs zo groot, dat veel Europese nieuwsbedrijven eigen verslaggevers naar de Verenigde Staten hebben gestuurd, om van dichtbij reportages te maken over de race die gaat om het opvolgen van Barack Obama.
Mijn advies aan hen? Blijf gewoon maar thuis. Laat de Amerikanen het maar zelf doen, want het is niet om áán te zien. Neem nu de Vlaamse commerciële zender VTM. Zij stuurden een camera en een jonge verslaggever naar een politieke rally van Heidi Cruz (inderdaad, de vrouw van Ted Cruz). En je ziet het gewoon voor je ogen misgaan:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2016/02/201602271318204010034065084005056B7305C0000004752B00000D0F171088.mp4"][/video]
Niet alleen hebben de Belgen hun feitenkennis niet onder controle (nee, Ted Cruz en zijn vrouw zijn geen katholieken. Het zijn baptisten), maar hun progressieve 'tic' is ook lastig onder controle te krijgen. Ondanks dat deze verkiezingen niet gaan om euthanasie of het homohuwelijk, kan de jongen het tóch niet laten om Heidi Cruz daar zogenaamd even op vast te pinnen. De vrouw van Ted Cruz heeft natuurlijk geen zin om hier als plaatsvervanger van haar man stampij te gaan maken met een buitenlandse rouwdouwer, dus ze wimpelt hem in beleefde termen af. Terecht, als je het mij vraagt.
Eenmaal terug in België wordt er boven dit videobaksel echter de titel 'Cruz sprakeloos na vraag VTM-journalist' geplakt. Wie de beelden ziet weet echter wel beter: Heidi gaat hier niet in discussie met een stel 'journalisten' die niet in staat zijn om neutraal verslag te doen van de verkiezingsrace. En logisch ook: een ruzie moet je alleen aangaan met mensen die het waard zijn. Dus niet met een omhooggevallen redacteurtje uit een land dat door de meeste Amerikanen niet eens kan worden aangewezen op een landkaart. Denk zo'n gozer echt dat een potentiële First Lady haar tijd gaat vrijmaken om een potje te woordworstelen met een verbeten progressieveling uit Vlaanderen? Grapjas...
Het is nu overigens heel verleidelijk om te zeggen: 'haha, zie die domme Belgen dan! Gelukkig doen wij het beter!' Maar dat zou dus onterechte borstklopperij zijn. Vergeet niet dat wij Maarten van Rossem hebben, die zonder enige psychiatrische kwalificatie Republikeinen wegzet als psychopaten. Of Twan Huys, die bij De Wereld Draait Door een conservatief medium als Fox News ontegengesproken mag wegzetten als schreeuwlelijkmedium.
Maar vrees niet: het is geen exclusieve kwaal van Nederlandstaligen. Elders in Europa al niet veel beter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten