Minister Asscher haalt hard uit naar beledigende Facebook- en Twitter-gebruikers: "Altijd lachen"

Geen categoriefeb 09 2016, 14:00
Minister en vicepremier Lodewijk Asscher heeft het helemaal gehad met de anonieme hansworsten die veel sociale media bewonen. In een post op Facebook haalt de PvdA'er hard uit naar dit soort types.
"In de eerste plaats wil ik al diegenen die erin geslaagd zijn een grapje te maken over mijn achternaam complimenteren. Niet alleen vind ik ASS cher heel knap gevonden, het is ook nog internationaal," schrijft Asscher. "Seth leeft in jullie voort. Nog spitsvondiger vond ik aSScher, omdat daarin ook een subtiele verwijzing naar de beruchte Duitse SS schuilgaat. Altijd even lachen."
Hoewel hij dit soort types aanpakt doet de minister dat wel met relativeringsvermogen en humor:

Nu we het toch over de Oorlog hebben: onder jullie bevinden zich velen met een groot geschiedkundig inzicht. Zo zijn jullie erachter gekomen dat de Abraham Asscher die één van de voorzitters van de Joodsche Raad was, familie van mij is. Chapeau. Voor de muggenzifters onder ons: hij was mijn overgrootvader. Mijn grootvader en naamgenoot Lodewijk Asscher was diamantair en hield van schaken, fietsen en klassieke muziek. In die zin is de verzuchting "Jammer dat de opa van Asscher de opa van Plasterk niet heeft ingedeeld voor het transport!" moeilijk te rijmen met de geschiedenis. Ik bespreek het met ome Roon.

Hij gaat verder:

Ik begrijp dat jullie na het ontdekken van dit delicate aspect van mijn familiegeschiedenis een verklaring hebben voor mijn politieke opvattingen. Misschien dat @tonysoprano272 het nog het dichterlijkst heeft verwoord: "Asscher kruipt liever in een moslim hol dan achter eigen volk te staan! Net zijn opa, die werkte ook graag met de bezetter mee." Voor degenen die de boodschap niet in één keer hebben begrepen, voegt Tony ook nog "De viezerik" toe.

Je kunt hier natuurlijk op twee manieren op reageren. De eerste manier is afwijzend. We verwachten -- mijn inziens terecht -- van een minister dat hij zich niet gek laat maken en zich altijd behoorlijk gedraagt, ja ook als anonieme twitteraars en FB-mafketels dat niet doen.
https://www.facebook.com/LodewijkAsscher/posts/947091382045589
Aan de andere kant heeft Frits Wester van RTL Nieuws ook wel een punt wanneer hij zegt dat Asscher best een keertje terug mag slaan, zeker als hij dat op een niet-agressieve manier doet:

Het zat Asscher blijkbaar hoog, dat begrijp ik wel. Hij doet het wel met humor en ook met relativeringsvermogen.

Hij gaat verder door te stellen dat sociale media weliswaar heel handig kunnen zijn, maar dat er zeker ook nadelen aan kleven:

Om te discussiëren, om het oneens te zijn met elkaar, om dingen uit te wisselen of dingen aan elkaar te vragen. Maar soms is het ook een trog vol met braaksel. Dan zie je dat mensen die twee of drie volgers hebben, allemaal anoniem, respectloos tekeer gaan. En dat een minister een keer zo van zich afslaat, ik vind dat wel dapper.

Nou denk ik niet dat moed er iets mee te maken heeft -- bloggers, columnisten en journalisten slaan elke dag terug, zijn zij dan ook dapper? -- maar er valt wel iets te zeggen voor de stelling dat Asscher zijn mond helemaal niet continu hoeft te houden. De aanvallen op zijn persoon worden steeds persoonlijker en zijn ronduit onbeschoft. Wester stelt dan ook terecht:

Een minister van een kabinet mag ook wel eens een tik uitdelen, je krijgt zoveel over je heen als politicus.

Dus ja, het zou wellicht netter zijn als Asscher dit soort opmerkingen gewoon negeerde, maar het slaat ook weer nergens op om het hem kwalijk te nemen dat hij nu wel een keer reageerde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten