Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft Oekraïne niet gevraagd om ruwe radarbeelden vlucht MH17

Geen categoriefeb 03 2016, 9:00
Als je niet beter wist zou je bijna denken dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet écht wil weten wat er gebeurd is.
Vladimir Shulmeister, voormalig staatssecretaris van Transport, zegt in een interview met twee grote Nederlandse kranten -- het AD en De Telegraaf -- dat de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid de Oekraïense regering niet om ruwe radarbeelden van vlucht MH17 heeft gevraagd.
Als dat klopt is het natuurlijk bijzonder zorgwekkend. Dit soort informatie heeft de OVV nodig om te achterhalen wat er precies gebeurd is, en wie verantwoordelijke is voor het neerschieten van het vliegtuig waarbij talloze onschuldige burgers omkwamen.
De onderzoeksraad spreekt dat echter tegen. RTL Nieuws legt uit:

In een reactie tegen RTL Nieuws noemt de OVV die bewering 'onjuist'. De OVV heeft in het eindrapport over de ramp Oekraïne's uitleg opgenomen over het ontbreken van de radarbeelden. "Hoe komen we aan die uitleg als we niet om die radarbeelden zouden hebben gevraagd?"

Shulmeister was lid van de Oekraïense onderzoeksraad. Hij vertelt ook tegen de hierboven genoemde kranten dat zijn regering de beelden honderd procent zeker had gedeeld met Nederland als onze regering er maar om had gevraagd. De OVV zegt daarop dat Oekraïne juist zei dat de radarbeelden niet bestonden omdat de radar uitstond.
Je zou zeggen: oké, laat het bewijs maar zien dat Oekraïne dat inderdaad gezegd heeft. Het probleem daarmee? De OVV zegt dat die correspondentie geheim is. Daardoor kunnen wij, burgers, het niet inzien.
Eerder lieten experts al weten dat het nagenoeg ongelooflijk is dat de radar echt uitstond.
Dit betekent dat er twee mogelijkheden zijn. De eerste is dat de Oekraïense regering heeft gelogen tegen de OVV: de radar stond niet uit, maar ze deelden de beelden niet. De tweede is dat Oekraïne helemaal niet gelogen heeft, maar dat de OVV de waarheid niet spreekt. Het eerste is problematisch, het tweede is ongelooflijk zorgwekkend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten