Probeert het establishment het GeenPeil-referendum kapot te maken?

Geen categoriefeb 16 2016, 11:00
Op de dag van het referendum zullen er veel minder stembureaus open zijn dan normaal.
De NOS bericht dat er in de gemeente Oldenzaal maar vijf stembureaus open zullen zijn op referendumdag -- de dag dat u en ik de politiek laten weten wat we van het verdrag met Oekraïne vinden. Normaal gesproken zijn dat er 17 of 18 in die gemeente.
Ironisch genoeg beweert de PvdA-burgemeester van Oldenzaal, Theo Schouten, dat hij het referendum geweldig belangrijk vindt, maar dat hij nu eenmaal een "lage opkomst" verwacht vanwege "het onderwerp." Hij baseert zich daarbij deels op de opkomst voor de Europese verkiezingen; toen kwam slechts 33% van de kiesgerechtigde Oldenzaalers opdagen. Volgens hem zal dat percentage nu nog lager zijn.
Weet hij dat? Nee, natuurlijk niet. Hij gaat daar slechts vanuit. En om daar zeker van te zijn maakt hij het zo lastig mogelijk voor mensen om te stemmen: hoe moeilijker, hoe minder mensen daadwerkelijk zullen stemmen. In het Engels noem je dat een self fulfilling prophecy.
Hoewel je Schouten dat kunt aanrekenen komt het bevel om het aantal stembureaus te minimaliseren van het kabinet zelf. De burgemeester legt uit:

"Daarnaast heeft minister Plasterk opgeroepen tot een kostenefficiënte uitvoering van het referendum. Oldenzaal is een compacte gemeente en daarom denken we dat we minder bureaus nodig zullen hebben."

In het hele land zullen er zo'n 10 procent minder stembureaus open zijn dan normaal. Dat is de verwachting tenminste. 10 procent minder stembureaus open betekent normaal gesproken ook significant minder stemmen.
En dat is van belang omdat het referendum alleen geldig is als minimaal 30 procent van het electoraat komt opdagen. Het moge duidelijk zijn dat burgemeester Schouten van Oldenzaal er alles aan doet om ervoor te zorgen dat deze kiesdrempel niet gehaald wordt in zijn gemeente... en blijkbaar vindt de regering dat een fan-tas-tisch idee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten