Vind jij een baard niet zo mooi staan? Hierom kun je hem beter wél laten staan

Geen categoriefeb 04 2016, 19:00
Over smaak valt niet te twisten, maar over gezondheid wel.
We kennen allemaal wel het clichéverhaal dat baardhatende personen gebruiken als argument: baarden zijn vies! Ze zitten vol met etensresten, insecten en een hoop bacterieën. Vooruit: als je je niet vaak doucht is de kans op die eerste twee dingen misschien aanwezig, maar in andere gevallen valt het best mee. De laatste aanklacht, die van de bacterieën, kan wel reëel zijn. Maar dat hoeft zeker geen ramp te zijn.
Het programma 'Trust me, I'm a Doctor' had namelijk te veel tijd, en besloot baarden te gaan onderzoeken. Daar hadden ze wel een goede reden voor. In ziekenhuizen is het natuurlijk van levensbelang dat alles zo hygiënisch mogelijk verloopt. Handen worden 100 keer per dag gewassen, en gebruikte instrumenten en kleding worden ook na elk gebruik gereinigd. Maar tóch lopen patiënten nog veel te vaak bacterieële infecties op. MRSA is hiervan de meest voorkomende. De vraag was: zouden die uit de baarden van artsen kunnen komen?
Om dat te onderzoeken namen ze monsters af van de gezichten van baarddragende en baardloze artsen. Hoewel de onderzoekers zelf hadden verwacht dat de baarden veel meer bacterieën zouden bevatten, bleken ze er nogal naast te zitten. Want wat bleek? De bacterie die MRSA kan veroorzaken was veel meer aanwezig bij gladgeschoren doktoren. Een verklaring hiervoor was al snel gevonden: bij het scheren raakt de huid geïrriteerd en soms ontstoken, wat een uitstekende broedplaats vormt voor deze bacterie.
Maar het verhaal houdt daar niet op. De baarden zelf bleken wel aardig wat bacterieën te bevatten, zoals verwacht. Het ging echter vooral om goedaardigen. De meeste mensen associëren deze beestjes met pure narigheid, wat echter onterecht is. Enkele van deze goedaardigen blijken in staat om de werking van de kwaadaardigen te neutraliseren. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat deze bacterieën daarom zouden kunnen gaan dienen als een nieuwe vorm van antibioticum. Dat is helemaal niet zo'n raar idee: de allereerste antibioticum, penicilline, is een stof die door een schimmel wordt aangemaakt.
Dus, wat denk je: laat je je baard vanaf nu staan, of ben je hem liever kwijt dan rijk?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten