Peilingen: PvdA zakt opnieuw naar een diepterecord. Maar kan Aboutaleb de boel nog redden?

Geen categoriemrt 06 2016, 9:45
Ook de PVV doet geen goede zaken vandaag.
Met het aanstaande referendum over het associatieverdrag met Oekraïne in het vooruitzicht staat de PVV nog altijd bovenaan de wekelijkse opiniepeilingen van Maurice de Hond. Ditmaal moet de partij van Wilders het doen met 38 zetels, eentje minder dan vorige week. De nummer twee VVD stijgt daarentegen 2 zetels en komt uit op 23 zetels, waarmee het gat tussen de twee partijen een beetje gedicht wordt.
Maar behalve de PVV daalt ook de PvdA verder. De sociaal-democraten houden nog maar 8 zetels over in de peilingen. Op een dergelijk dieptepunt heeft de club van Diederik Samsom nog nóóit gestaan, dus de vooruitzichten voor de Tweede Kamerverkiezingen worden alsmaar somber:
peilingen63
Het lijkt erop dat de PvdA weer eens een konijn uit de hoge hoed moet toveren als ze willen winnen. In 2010 kon de PvdA dat doen door de Amsterdamse burgemeester Job Cohen naar voren te schuiven als lijsttrekker. Maar nadat dat in de praktijk toch minder mooi uitpakte dan werd gedacht en gehoopt, verliet de partijleider al na twee jaar roemloos het Binnenhof.
Kan de PvdA een dergelijk geintje herhalen (althans, het aanvankelijke succes.. niet de afloop)? Misschien. Alle ogen zijn ditmaal gericht op de burgemeester van Rotterdam: Ahmed Aboutaleb. Tot in hoeverre zien Nederlanders hém eigenlijk zitten voor het premierschap:
aboutelab
10% van de Nederlanders oordeelt dat Aboutaleb een betere burgemeester zou zijn dan Rutte, 13% denkt dat hij beter is dan Buma en maar liefst 29% ziet in Aboutaleb een betere premier dan schreeuwlelijk Geert Wilders.
In dat laatste kan ik me ook goed vinden (Wilders als premier? Da's echt no way), maar ik ben en blijf benieuwd hoe goed Aboutaleb eigenlijk zou zijn als parlementariër. We kennen hem nu als bestuurder in Amsterdam, Rotterdam en in de landelijke politiek als staatssecretaris. Cohen was een waardeloze oppositieleider, maar zou Aboutaleb dat ook zijn?
Hoe dan ook raad ik de PvdA af snel aan de Coolsingel de van origine Marokkaanse politicus op de blote knietjes te smeken om de landelijke partijkar te trekken. Met 8 zetels in de peilingen heeft men namelijk niets minder dan een regelrecht wonder nodig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten