VS geeft officieel toe dat ISIS genocide pleegt, maar is niet van plan om meer te doen

Geen categoriemrt 18 2016, 9:00
Het Amerikaanse Congres stemde unaniem in met een resolutie die de daden van ISIS veroordeelt als genocide.
Wat iedereen al wist, is nu eindelijk officieel: ISIS pleegt een genocide tegen christenen en Yezidi's in Syrië en Irak. Na een maandenlange lobby van onder meer de Koerden, stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden unaniem in met een resolutie die de daden van ISIS formeel tot genocide bestempelt. Een terechte erkenning van de gruwelijkheid van wat ISIS doet, maar beweegt dit de Amerikanen ook tot meer actie?
Nou, niet per se. Mark Toner, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Obama-regering, liet weten dat het genocide-label niet leidt tot meer juridische verplichtingen voor de Verenigde Staten. Met andere woorden: Obama is niet van plan om lessen te trekken uit de resolutie. Eerder hadden het Europees Parlement en Paus Franciscus de daden van ISIS al veroordeeld als genocide, en de Koerden zijn blij met de symboliek van zo'n verklaring.
Maar het zou wel zo mooi zijn als die mooie woorden ook werden omgezet in daden. Volgens de Amerikanen moet minister van Buitenlandse Zaken John Kerry eerst "goed naar de feiten kijken" om dan "de beste beslissing te maken". Wat voor feiten heeft deze man nog nodig? Voor iedereen is het meer dan duidelijk dat ISIS bezig is met een gruwelijke genocide tegen christenen, Yezidi's, Koerden en alle andere mensen met wie ze het toevallig niet eens zijn. Mannen worden wreed vermoord, vrouwen worden weggevoerd als seksslavinnen.
Deze week zijn de Russen volledig vertrokken uit Syrië. Poetin is dus niet van plan om ISIS aan te pakken, en dus zullen Westerse landen het zelf moeten opknappen. Zolang ISIS niet wordt weggevaagd, zullen ze doorgaan met hun gestoorde praktijken. Wat nodig is, is niet alleen mooie resoluties, maar ook mooie bommen en granaten, op de hoofden van ISIS. Het is te hopen dat de Amerikaanse regering snel doorheeft dat de huidige bombardementen nog veel verder moeten worden opgevoerd om ISIS écht te grazen te nemen. Alleen zo kan deze walgelijke terreurgroep voor eens en voor altijd naar de vergetelheid worden verwezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten