Ebru Umar pakt Nederturken hard aan in snoeiharde column

Geen categorieapr 26 2016, 8:00
In de eerste column die ze geschreven heeft sinds ze opgepakt werd in Turkije haalt Ebru Umar hard uit naar de Nederturken die ervoor gezorgd hebben dat ze het land niet uitkan.
In de Metro schrijft ze vandaag:

"GEFELICITEERD met jullie totaal mislukte Nederlanderschap. GEFELICITEERD met jullie loyaliteit aan een stel berggeiten uit Turkije, geitenneukers zo je wilt, die jullie volgen zodra ze oproepen tot NSB-gedrag. Enig idee wat een NSB'er was? O wacht nee, die lessen over de Tweede Wereldoorlog zijn geschrapt he? Ja, dank voor het weg met ons. Ik feliciteer jullie Nederturken met je NSB-gedrag. Jullie zijn de reden dat ik vastzit in Turkije."

Daarbij schrijft ze terecht dat het dieptriest is dat de nazaten van mensen die als gastarbeider naar Nederland zijn gekomen zich zo gedragen:

"Maar dan tot slot het volgende: gefeliciteerd nageboorte van een mislukte gastarbeidersgeneratie. GEFELICITEERD. Ik denk dat jullie ouders, die huis en haard verlaten hebben om jullie een thuis in vrijheid en veiligheid te bieden, trots zijn op jullie. Jullie ouders die jarenlang hun familie gemist hebben, onder erbarmelijke omstandigheden geleefd en gewerkt hebben zodat jullie, hun kinderen het beter zouden krijgen in het leven dan zij."

Ook legt ze uit dat ze de bui al ziet hangen:

"Ik heb zeven dagen om het uitreisverbod op te heffen. Daar wordt aan gewerkt maar laten we eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Nog voordat die zeven dagen voorbij zijn, zal ik weer opgepakt worden, deze keer met een andere oorzaak. Weet ik, weet de advocaat, weet elke Turk (én Nederlander) maar mijn ouders zitten in de ontkenningsfase."

Hoewel je hoopt dat de Nederlandse regering ervoor kan zorgen dat Ebru uiteindelijk toch met rust wordt gelaten acht ik de kans klein dat Rutte en co. iets voor elkaar krijgen. Voor zover mij bekend heeft Ebru twee paspoorten, de Turkse en de Nederlandse, dus de autoriteiten zullen haar als Turk behandelen, niet als een buitenlandse journalist. En dat betekent dat ze werkelijk veroordeeld kan worden tot gevangenisstraf - of in ieder geval tot een flinke boete.
Natuurlijk betekent dit niet dat de Nederlandse regering het moet opgeven. Sterker nog, ze moeten zich harder voor haar inzetten dan ooit. Rutte moet Ankara duidelijk maken dat dit soort gedrag niet getolereerd wordt en dat er maatregelen worden genomen tegen Turkije als het de persvrijheid niet accepteert.
In de tussentijd moet de Nederturkse gemeenschap zichzelf maar eens goed analyseren en zich afvragen hoe het kan dat een generatie die geboren en getogen is in Nederland zo weinig waardering kan opbrengen voor onze cultuur, waarden en verworven vrijheden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten