Het is oorlog: Geert Wilders klaagt premier Rutte aan vanwege negeren uitslag referendum

Geen categorieapr 15 2016, 17:00
Geert Wilders heeft bij de Kamervoorzitter een officiële klacht ingediend tegen premier Mark Rutte.
De reden? De premier heeft laten weten dat hij zijn tijd neemt om te beslissen wat hij gaat doen met de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Zo wil hij eerst de uitslag van het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU afwachten.
Het enige probleem daarmee? In artikel 11 van de Wet raadgevend referendum staat heel duidelijk dat er juist zo spoedig mogelijk een voorstel van een wet ingediend moet worden dat uitsluitend strekt tot intrekking van de wet of tot regeling van de inwerkingtreding van de wet.
Met andere woorden, Rutte lapt volgens Wilders de wet aan zijn laars. Er is hier in zijn ogen dus sprake van een ambtsmisdrijf.
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/720936466059304960
Dit is een zeer ongebruikelijk middel, maar zoals Wilders uitlegt aan De Telegraaf heeft hij wel degelijk een punt. De referendumwet is volstrekt duidelijk over deze materie: als Nederlanders 'nee' zeggen in een referendum moet de premier zo spoedig mogelijk actie nemen. Rutte doet dat niet en overtreedt daarmee de wet.
Dit is een bijzonder serieuze stap. Zo kan Rutte in principe 3 jaar cel krijgen. Ambtsmisdrijven kun je niet zomaar even plegen, zelfs niet in Nederland anno 2016.
Natuurlijk kan Rutte dit razendsnel rechtzetten door een wet in te dienen die rekening houdt met de uitslag van het referendum. Dat zou de klacht van Wilders van het ene op het andere momoent in de prullenbak doen belanden. Zelfs als Rutte dat niet doet acht ik de kans klein dat hij hier uiteindelijk voor gestraft wordt. Zo rolt Den Haag immers niet: het establishment houdt elkaar altijd een hand boven het hoofd.
Maar goed, Wilders' stap zal het vertrouwen in Rutte wel degelijk ondermijnen, wat in de politiek natuurlijk tot serieuze repercussies kan leiden, zeker omdat het bepaald niet Ruttes eerste crisis is.
PVV dient aanklacht tegen minister-president in over referendum on Scribd" href="https://www.scribd.com/doc/308835688/PVV-dient-aanklacht-tegen-minister-president-in-over-referendum" style="text-decoration: underline;">PVV dient aanklacht tegen minister-president in over referendum
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten