PEILING: Steun voor kabinet lager dan ooit

Geen categorieapr 28 2016, 17:30
De PvdA en de VVD moeten allebei fors inleveren. Het gevolg: de steun voor het kabinet is nu lager dan ooit.
Als er vandaag verkiezingen waren zouden de PvdA en de VVD samen genoegen moeten nemen met 37 magere zetels. Let wel, dat is 4 minder dan de VVD in haar eentje heeft op dit moment.
Dat blijkt uit de meest recente Politieke Barometer, een peiling van Ipsos.
Dat is natuurlijk bijzonder slecht nieuws voor Rutte II, maar het is al helemaal desastreus voor onze vrienden van de PvdA. De knetterroden staan op dit moment namelijk op 12 virtuele zetels. Veel minder dan dat wordt het niet voor de zogenaamde arbeiderspartij.
En dat is niet alles. Ipsos heeft kiezers namelijk ook gevraagd welke rechtse partij in hun ogen waarschijnlijk de grootste wordt, en welke linkse partij. Daarbij zijn de resultaten opvallend.
Zo denkt slechts 26% van de linkse kiezers dat de PvdA de grootste op links wordt. In gewone mensentaal betekent dit dat die partij nu gezien wordt als een onderdeurtje. De PvdA doet het wat dat betreft slechter dan de SP (38% van de linkse kiezers denkt dat de tomaat-aanbidders de grootste op links worden) én GroenLinks (29%). Dat is werkelijk een fiasco voor de PvdA en het toon diens huidige electorale zwakte aan.
Screen Shot 2016-04-28 at 18.18.14
Dat is slecht nieuws voor de PvdA, maar VVD'ers moeten zich onderhand ook ernstig zorgen maken. Virtueel staat de partij namelijk nog maar op 25 zetels. Dat is een verlies van 26 zetels ten opzichte van de verkiezingen van 2012. En ook voor de liberalen zijn de verwachtingen bepaald niet hooggespannen. Maar liefst 62% van de rechtse kiezers denkt dat de PVV de volgende keer de grootste partij op rechts wordt. Van de VVD verwacht slechts 34% dat. Dat is werkelijk een afgang voor premier Rutte en de zijnen.
Wat dit betekent is simpel: de regeringspartijen zijn zichzelf aan het opblazen. De VVD zal zich wellicht nog redelijk snel kunnen herpakken - 25 zetels is geen slecht dieptepunt voor die club - maar geen van de twee partijen kunnen blij zijn met de electorale gevolgen van hun gezamenlijke beleid.
Sterker nog, als die partijen nog iets van overlevingsdrang hadden zouden de pijp zo snel mogelijk aan maarten geven. Misschien dat er dan nog iets te redden valt voor ze.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten