Turkije veroordeelt 2 journalisten tot 2 jaar cel vanwege publiceren Charlie Hebdo cartoons

Geen categorieapr 30 2016, 15:00
Vrijheid van meningsuiting, wat is dat?
Dat is zo ongeveer de vraag die onze vrienden in Ankara zich zullen stellen als een journalist zich daar op beroept wanneer hij (of zij) een onwelgevallige mening verkondigt. De reactie van de Turkse heersers liegt er dan ook niet om:

Two journalists were sentenced to two years in prison on April 28 for republishing in their columns a cover of French satirical magazine Charlie Hebdo featuring an image of the Prophet Muhammad.

Het gaat om Cumhurriyet journalisten Ceyda Karan en Hikmet Çetinkaya. Volgens de aanklager en de rechter maakten deze journalisten zich schuldig aan het bewust zaaien van haat. De reden? Ze hadden Charlie Hebdo cartoons gepubliceerd in hun krant.
Natuurlijk deden ze dat juist om hun steun uit te spreken voor de slachtoffers van de massaslachting uitgevoerd door radicale moslims, maar in Turkije betekent dit tegenwoordig blijkbaar juist dat haat zaait. Want haal het eens in je hoofd om te pleiten voor de vrijheid van meningsuiting en je te verzetten tegen de haat van radicale moslims. Dat is op zichzelf ook haat!
Nu begrijpt niemand hoe de Turkse rechter in een land waar 99% van de bevolking islamitisch is kan concluderen dat een stel journalisten welke bevolkingsgroepen dan ook tegen elkaar kan opzetten, maar het is toch echt gebeurd.
Toen de journalisten de gewraakte columnisten de column publiceerden kocht ik om ze te steunen een editie van de krant. Helaas reageerden meer dan 1200 Turken, waaronder de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zijn dochters, op een heel andere manier: zij deden namelijk aangifte tegen het stel, onder meer omdat ze haat gezaaid zouden hebben en omdat ze de religieuze denkbeelden van moslims gekwetst zouden hebben. Misschien dat die gekwetste moslims dan gewoon wat eelt op de ziel moeten krijgen, maar nee, dat vonden zij niet: aanpakken die hap, hoe haal je het in je hoofd om op indirecte wijze kritiek te uiten op de Islam! Of in dit geval: op de Radicale Islam.
Conclusie, het is nu officieel illegaal in Turkije om a) kritiek te leveren op de president en b) om iets negatiefs te zeggen over de Islam. En ondertussen praat de Europese Unie nog altijd over een mogelijk Turks lidmaatschap van de Unie...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten