Turkse media: Ebru Umar is opgepakt omdat ze president Erdogan een "dictator" noemde

Geen categorieapr 24 2016, 14:00
De Turkse media berichten dat de bekende Nederlandse columnist is opgepakt omdat ze president Recep Tayyip Erdogan onlangs een dictator noemde in haar columns en/of op Twitter.
Toen Ebru gearresteerd werd vroegen veel mensen, waaronder ik, zich af wat de aanklacht tegen haar precies was. Ze is erg kritisch over president Erdogan en gebruikt soms schuttingtaal om zich uit te drukken. Vonden de Turkse autoriteiten dat ze te ver was gegaan?
Eén van de grootste kranten in Turkije, Hürriyet, bericht nu dat de reden is dat ze Erdogan onlangs -- in tweets en/of artikelen -- een "dictator" noemde. Blijkbaar vonden Turken op Twitter en de politie dat niet kunnen, waarna ze haar probeerden te ondermijnen door haar op te pakken.
Heel gek, maar op de één of andere manier verwacht ik niet dat de hele wereld nu denkt: "Oh, ze had het helemaal verkeerd! Turkije is duidelijk democratischer dan ooit!"
Tip: als je wilt bewijzen dat iemand ernaast zit als ze een overheid dictatoriaal noemen, laat ze dan met rust.
Daar komt bij dat er meer mensen zijn in Turkije die Erdogan een "dictator" hebben genoemd de afgelopen jaren. Als de politie al die mensen wil arresteren kunnen ze wel even bezig blijven. De vraag is dan ook: waarom hebben ze Ebru eruit gepakt? Waarom hebben ze juist haar geïsoleerd en opgepakt? Is het om een voorbeeld te stellen of om wraak te nemen vanwege de Erdogan-onvriendelijke cartoons in Nederland de afgelopen dagen?
Het moge duidelijk zijn dat Ebru's uitspraken en tweets gewoon onder de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de pers vallen, rechten die ook erkend worden door Turkije. Laten we dus hopen dat ze zo snel mogelijk op vrije voeten gesteld wordt en haar leven weer lekker kan leiden, zowel in Nederland als in Turkije.
Overigens staan er ook enkele fouten in het artikel van Hurriyet. Zo staat er dat haar vader Nederlands is en haar moeder Turk. Volgens mij zijn allebei haar ouders van Turkse afkomst, en kwamen ze in 1970 naar Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten