Uitslag EU-referendum veroorzaakt geen verschuivingen in peiling De Hond

Geen categorieapr 10 2016, 9:45
De nieuwste peiling van Maurice de Hond heeft precies hetzelfde resultaat opgeleverd als vorige week. Dit betekent dat de PVV nog altijd gemakkelijk aan de leiding gaat, terwijl de VVD genoegen moet nemen met een tweede plaats.
Als je net als ik dacht dat het referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne veranderingen teweeg zou brengen in landelijke peilingen moet ik je helaas teleurstellen: uit de meest recente peiling van Maurice de Hond blijkt namelijk dat er absoluut niets veranderd is.
De PVV van Geert Wilders gaat nog altijd aan de leiding. En ruim ook. De populistische nationalisten zouden 39 van de 150 zetels halen als er vandaag verkiezingen waren:
Screen Shot 2016-04-10 at 10.19.34
De VVD is weliswaar nog altijd de tweede partij in de peiling, maar verliest 17 zetels in vergelijking met de laatste verkiezingen: van 41 zetels naar 24. Niet bepaald een resultaat om over naar huis te schrijven. Als dat de uitslag wordt bij de volgende verkiezingen zal Mark Rutte vrijwel zeker de handdoek in de ring gooien en op zoek gaan naar een carrière buiten de Nederlandse politiek.
De derde plaats wordt momenteel bezet door het CDA, wat een significante verbetering is ten opzichte van de uitslag van 2012. Toen werden Buma en de zijnen namelijk vijfde. Tegelijkertijd zullen de christendemocraten niet euforisch zijn over de geboekte winst in zetels: zij gaan van 13 naar 18. Dat is een verbetering, maar bepaald niet indrukwekkend als je een brede volkspartij wilt zijn... en eigenlijk ook gewoon bént.
De top 5 wordt voor de rest gevuld door de SP en GroenLinks, die allebei 16 virtuele zetels hebben. Voor de SP is dat een groei van 1 zetel, maar voor GroenLinks is een groei van 12 zetels, of een verviervoudiging van het huidige zeteltal. Dat is buitengewoon indrukwekkend, en betekent dat GroenLinks samen met de PVV op dit moment de grote winnaar is.
Ondertussen is de PvdA nog altijd op sterven na dood. De sociaaldemocraten haalden in 2012 nog 38 zetels, maar staan nu virtueel op 8 magere zeteltjes. De ChristenUnie zou daar tevreden mee zijn, maar voor de PvdA is het een ramp. Die partij zal daardoor niet alleen de macht verliezen, maar ook meteen een irrelevant partijtje worden waar niemand zich nog iets van aantrekt.
Opmerkelijk genoeg profiteert D66 daar eigenlijk helemaal niet van. Alexander Pechtold en de zijnen haalden in 2012 12 zetels binnen en krijgen nu virtueel 13 zetels. Dat is maar een winst van 1 zetel terwijl de PvdA er 30 verliest. Als Pechtold zijnde moet dat ongelooflijk frustrerend zijn.
Hieronder de hele peiling, met dank aan Maurice de Hond/Peil.nl.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten