Bijt jij je nagels? Dan moet je dit nu meteen lezen

Geen categoriemei 26 2016, 16:00
Nagelbijters opgelet: na het lezen van deze post ben je definitief genezen van deze vreselijke tick.
Nagelbijten en zelfs het bijten van de huid rond je nagel is één van de meest voorkomende nerveuze ticks ter wereld. Maar liefst twee op de zeven mensen doet dit regelmatig, wat inhoudt: bijna eenderde.
De voornaamste oorzaak van nagelbijten? Stress. Vaak doen we het zelfs zonder dat we ons ervan bewust zijn. En dan komt mijn privé-informatie: ook ik ben een nagelbijter. Ik was er een jaar verlost van, maar ben er op de één of andere reden toch weer mee begonnen. Het begon, vreemd genoeg, s' nachts: ik werd wakker terwijl ik in mijn slaap nagels beet. Knettergek, maar zo diep zit het blijkbaar.
Hoe dan ook, na het schrijven van dit artikel hoop ik voor eens en altijd genezen te zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat nagelbijten ongelooflijk slecht voor je is. Slechter dan de meeste mensen beseffen.
Door je nagels of de huid rond je nagels te bijten krijg je namelijk meer bacteriën binnen dan anders. Deze bacteriën kunnen voor serieuze problemen zorgen waaronder tandvleesproblemen en keelpijn. En dat is nog maar het begin.
Omdat er nogal wat bacteriën in je mond zitten zorg je er namelijk ook voor dat die bacteriën vervolgens onder je huid en/of nagels terechtkomen. Daar gaan ze vervolgens lekker hun gang. Het gevolg: enorme infecties.
Screen Shot 2016-05-26 at 16.35.23
Dus, hoe kan je hier dan mee ophouden? Nou, er zijn twee bekende therapieën die erg goed werken. Het mooiste hieraan? Je kunt het zelf uitvogelen:
1. Behavior reversal therapy: klinkt als een hele mond vol, maar het is allemaal vrij eenvoudig. Waar het op neerkomt is dat je je eigen gedrag een tijdlang goed in de gaten houdt en analyseert wanneer je nagels bij. Vervolgens pak je een hulpmiddel, bijvoorbeeld een zacht balletje ofzo, en zorg je ervoor dat je die bij de hand hebt als je in gedrag vervalt waarin je normaal nagels bijt. Diep ademhalen en... knijp gewoon in de bal. Op deze manier creëer je een nieuwe gewoonte die totaal NIET schadelijk is.
2. Stimulus control: alweer, klinkt ingewikkelder dan het is. Doe gewoon een paar (lichte) handschoenen aan of plak tape of pleisters op je nagels. Nu kún je niet meer nagelbijten. Houd dat een tijdje vol en de kans is groot dat je er definitief vanaf bent.
Het goede nieuws is dus: je kunt er veel sneller en gemakkelijker van afkomen dan je denkt. Succes ermee!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten