De vluchtelingencrisis kost honderden levens in één week tijd

Geen categoriemei 29 2016, 21:00
In Europa hebben we het vaak over de nadelige gevolgen van de vluchtelingencrisis voor ons, maar er zit een andere kant aan dit gruwelijke verhaal.
Het is namelijk lang niet gemakkelijk voor de vluchtelingen om de reis naar Europa te maken. Maar al te vaak doen ze dat op boten die stokoud en alles behalve veilig zijn. En als ze op zich wel prima zijn worden er vaak zoveel opvarenden meegenomen dat het alsnog een bijzonder risicovolle bedoening is.
Het ultieme bewijs. Nou, kijk maar eens naar deze schokkende cijfers:

Bij scheepsrampen op de Middellandse Zee zijn de afgelopen week vermoedelijk zevenhonderd vluchtelingen omgekomen. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR op basis van getuigenissen van overlevenden.

Vluchtelingen die afgelopen week van twee boten in de Middellandse Zee zijn gered, hebben een nog niet eerder gemeld schip zien zinken. Aan boord zouden zo'n 400 migranten zijn geweest die zijn verdronken. Dat meldt hulporganisatie Save the Children.

Vaak hebben we het over 'avonturiers' uit het Midden-Oosten en Afrika, en dat klopt voor een groot deel natuurlijk ook wel. Alleen moeten we niet vergeten dat we het wel degelijk over mensen van vlees en bloed hebben; mensen die een zo goed en mooi mogelijk leven willen hebben, net als wij allemaal. Er is wel degelijk moed voor nodig om alles achter te laten en zomaar op een boot te stappen op weg naar een land waar je nog nooit geweest bent. Zeker als je tijdens je reis zomaar je leven kunt verliezen.
Nee, Europa kan niet iedereen binnen laten, en zelfs als het wel kon zouden we dat niet moeten doen. Maar dat betekent niet dat we op een denigrerende manier over deze mensen moeten praten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten