Erdogan-aanhangers Kuzu en Öztürk willen geen AIVD-screening bij toetreding Commissie Stiekem

Geen categoriemei 05 2016, 11:00
Haalt de Commissie Stiekem volgend jaar een Nederturks paard van Troje binnen? Kuzu en Öztürk vinden een AIVD-screening 'onzin'.
Dat Kamerleden Kuzu en Öztürk (Denk) de belangen van de Turkse regering in Ankara hoger in het vaandel hebben staan dan de belangen van Nederland, werd al duidelijk uit hun reactie op de arrestatie van Ebru Umar. Kuzu en Öztürk weigerden als enige Kamerleden om de arrestatie te veroordelen – ze vinden het prima dat hun idool Erdogan zijn oppositie de mond snoert.
De Nederturkse politici zijn niet alleen een schandvlek voor de Tweede Kamer, maar ook een potentieel gevaar voor de Nederlandse staatsveiligheid. Het zou zomaar kunnen dat ze met hun partij Denk volgend jaar terugkeren in de Tweede Kamer. Ze zouden dan recht hebben op een plek in de zogeheten "Commissie Stiekem" – de Kamercommissie die toezicht houdt op het werk van de inlichtingendiensten en zeer geheime informatie onder ogen krijgt.
Alle fractievoorzitters hebben een plek in de Commissie Stiekem, dus ook de fractievoorzitter van Denk als die partij op eigen kracht een zetel krijgt. Dan wordt Erdogan-aanhanger Kuzu ingewijd in staatsgeheimen en kan hij invloed uitoefenen op het functioneren van de Nederlandse inlichtingendiensten. Dat dit zeer slecht nieuws is voor onze nationale veiligheid, behoeft geen verdere uitleg.
Ook VVD-Kamerlid Ockje Tellegen is tot die conclusie gekomen. Daarom pleit ze voor een extra screening voor fractievoorzitters, uit te voeren door de AIVD. Die dienst moet onder meer uitzoeken of fractievoorzitters chantabel zijn voordat zij zitting nemen in Commissie Stiekem, om de vertrouwelijkheid van de Commissie te waarborgen. Helaas snapt nog niet iedereen dat extra maatregelen nodig zijn om staatsgeheimen te beschermen – de PvdA is tegen het plan van Tellegen, en ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt het plan te ver gaan, schrijft de Volkskrant:

"'Dit gaat vrij ver. Alle Kamerleden hebben hun geloofsbrieven overhandigd en fractievoorzitters beloven bij toetreding tot de Commissie Stiekem te zwijgen als het graf.' De impliciete suggestie dat de Kamerleden van Denk niet betrouwbaar zijn, keurt hij af."

Een opvallend naïeve uitspraak van de doorgaans zo nuchtere ChristenUnie-leider. Ziet hij echt niet in dat Kuzu en Öztürk een verlengstuk zijn van de Turkse regering? Je moet wel héél goedgelovig zijn om te denken dat de mannen van Denk het beste voor hebben met Nederland.
Ook Kuzu en Öztürk zelf wijzen het voorstel voor een AIVD-screening resoluut van de hand. Volstrekte 'onzin', aldus Öztürk, die beweert dat hij en Kuzu in 2012 al eens zijn gescreend. De Denk-Kamerleden voelen de bui natuurlijk al hangen: de kans is groot dat ze bij een grondige screening keihard door de mand vallen.
Geloofsbrieven en beloftes zijn leuk en aardig, maar bieden geen garantie voor vertrouwelijkheid. Er is in 2014 al eens gelekt uit de Commissie Stiekem, maar de lekker ging toen vrijuit. Ook zonder Nederturks paard van Troje is de Commissie al niet waterdicht, dus extra maatregelen zijn helemaal geen gek idee. Het voorstel van VVD-Kamerlid Tellegen om de Commissie beter te beschermen, dient dan ook te worden omarmd – zeker nu de aanhangers van Erdogan opstomen richting Nederlandse staatsgeheimen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten