EU steekt Ebru Umar met mes in de rug: geeft Turkije meer tijd voor visumvrij reizen

Geen categoriemei 02 2016, 10:00
De EU heeft besloten dat Turkije meer tijd krijgt om te voldoen aan de eisen voor visumvrij reizen in Europa.
Toen de Europese Unie en Turkije met elkaar afspraken dat Turken vanaf juni de mogelijkheid zouden krijgen om visumvrij naar en door Europa te reizen, werd daar wel iets tegenover gesteld. Zo moesten de Turken voldoen aan maar liefst 72 eisen, waaronder de invoering van een biomedisch paspoort (dat niet te vervalsen is), het bestrijden van corruptie en natuurlijk de versterking van de democratie.
Ankara heeft daar weinig tot niets aan gedaan. Sterker nog, in de tussentijd hebben de autocraten in Turkije de Turks-Nederlandse columniste Ebru Umar opgepakt omdat ze het lef had om Erdogan te bekritiseren in haar columns en op Twitter.
Normaal gesproken zou je denken dat het dan einde oefening is voor de visumvrije aspiraties van Turkije, maar neen:

Turkije krijgt van Europa meer tijd om aan de eisen te voldoen voor het opheffen van de visumplicht voor Turken. De Duitse krant Die Welt meldt dat het land anderhalve maand respijt krijgt.

De deadline was afgelopen weekend (dus eind april/begin mei). Turkije krijgt nu alsnog tot halverwege juni om te voldoen aan alle eisen. Als dat lukt kunnen Turken vanaf 30 juni visumvrij naar en door de EU reizen.
Nou gaat dat natuurlijk van zijn lang zal die leven niet lukken -- Erdogan is helemaal niet van plan om de democratie te versterken of corruptie te bestrijden -- maar daar gaat het niet om. De EU wil gewoon dat de pers Turkije wat minder aandacht geeft, waarna dat land zijn zin alsnog krijgt. Dit komt niet alleen doordat Europese leiders watjes eersteklas zijn, maar ook omdat ze stiekem willen dat Turkije uiteindelijk volwaardig lid wordt van de EU. Want hoe groter de Unie, hoe beter. Denken ze.
En daarmee zal Erdogan een ware heldenstatus krijgen in Turkije. Zij volgelingen beschouwen hem al als de grootste Turk sinds sultan Osman, maar die heldenverering zal alleen maar groter worden op het moment dat visumvrij reizen een feit is. Daardoor wordt hij dus machtiger dan ooit, wat het één en ander wil zeggen omdat hij nu al veruit de machtigste president is sinds Atatürk de Turkse Republiek stichtte.
Ondertussen kan de arme Ebru Umar alleen maar toekijken terwijl de EU haar met een dolk in haar rug steekt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten