Oostenrijk kiest extreem-linkse opa tot president

Geen categoriemei 23 2016, 18:00
De Oostenrijkse Bernie Sanders mag de komende zes jaar de lakens uitdelen in Wenen en omstreken, zo blijkt. De klimaathysterische kandidaat Alexander van der Bellen wordt het eerste 'groene' staatshoofd ter wereld.
Historisch waren de Oostenrijkse presidentsverkiezing allang, want voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog stonden beide grote politieke partijen (sociaal-democraten en christen-democraten) niet tegenover elkaar in de tweede ronde. Het ging tussen Alexander van der Bellen, van de Groenen. En zijn uitdager was Norbert Hofer van de FPO (zeg maar de Oostenrijkse variant van de PVV).
Hofer wist een nipte meerderheid van alle stembusgangers achter zich te krijgen, maar de bijna 1 miljoen Oostenrijkers die per post stemmen gingen in een grote meerderheid naar Van der Bellen. Dat was vervolgens genoeg voor de overjarige hippie om de overwinning te kunnen claimen:

"De opkomst lag zondag rond de 72 procent. Hofer leidde toen nog met 51,9 procent van de stemmen tegen 48,1 procent voor Van der Bellen, maar verwacht werd al dat de kiezers die per post stemden vooral voor Van der Bellen zouden kiezen.

Van der Bellen wordt op 8 juli beëdigd als president voor de komende zes jaar."

Alhoewel de FPÖ - met diens extreem-rechtse verleden ook absoluut een problematische keuze zou zijn geweest, is Oostenrijk er ook niet meer mee geholpen nu de 72-jarige Van der Bellen zijn groene achterste op de presidentiële zetel mag gaan planten. Oostenrijk heeft namelijk een groot vluchtelingenprobleem, en een groene kandidaat gaat dat heus niet oplossen. Van der Bellen heeft gelukkig maar weinig uitvoerende macht, maar het is niet moeilijk om te zien hoe hij een strengere koers tegen vluchtelingen zal gaan zitten traineren en torpederen.
Het Alpenland heeft daarnaast de twijfelachtige eer voor het eerst in de geschiedenis van deze Aarde een 'Groene' president te verkiezen. Daar is Jesse Klaver natuurlijk maar wat blij me...
https://twitter.com/jesseklaver/status/734754962207543296
Maar iedereen die hecht aan vlees, auto's, niet teveel belasting betalen en geen gepamper van Hamas of het theedrinken met criminele buitenlanders: houd je hart maar vast. Schrap Oostenrijk voorlopig dus maar even van het lijstje 'landen die niet knettergek zijn'. Over zes jaar zien we dan wel weer verder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten