Politieke partijen eisen meer subsidie. Ze moeten zich kapotschamen

Geen categoriemei 03 2016, 15:00
Ik noem het ontvangen van belastinggeld niet snel roof. Maar in het geval van politieke partijen die een diepere greep in de staatskas proberen te doen is die kwalificatie helemaal terecht.
CDA, PvdA en VVD zien de ledenaantallen al jaren dalen. De eerste is steeds meer een partij van, voor en door bejaarden aan het worden, en de laatste twee zitten in één van minst populaire kabinetten sinds de Tweede Wereldoorlog. Je zou denken dat ze dus de hand in eigen boezem dienen te steken, maar zo niet onze grootste ledenpartijen. De 'grote drie' vinden namelijk dat het tijd wordt voor een subsidieverhoging:

De partijen pleiten in [de Volkskrant] voor een ander subsidiestelsel. Bart van Meijl, kasbeheerder bij CDA, vindt het een goed idee als het vaste deel van de subsidie die partijen krijgen hoger komt te liggen. Op die manier is zetelwinst of -verlies minder van invloed op de partijkas, meent hij.

Volgens Ger Jaarsma, die de schatkist bewaart van de VVD, had er gezien de daling beter "gisteren al" een ander systeem van financiering moeten komen. Hij stelt dat er steeds minder geld is voor het voeren van campagnes en het opleiden van politici.

Nu zijn er wel meer organisaties in Nederland die subsidie ontvangen, maar geen van hen hebben ook de politieke slagkracht om zichzelf die subsidies ook te verlenen. De Nederlandse politieke partijen zijn vertegenwoordigd in de Tweede Kamer en hebben die macht wel. Mede daarom is dit zo'n vuil en oneerlijk plan.
Gelukkig staan ze niet allemaal te jengelen; ledenpartij de SGP laat weten mordicus tegen een subsidieverhoging te zijn:
https://twitter.com/elbertdijkgraaf/status/727401730867105792
Verder moeten de partijen niet zo dramatisch doen. Het totale ledenaantal van politieke partijen is in Nederland al ruim 20 jaar stabiel, met schommelende getallen tussen de 285.000 en 315.000. Van een grote leegloop kan je niet spreken, alhoewel voor verschillende partijen in Nederland (met name CDA, VVD en PvdA) die dalingen wél heel fors zijn geweest. Dat kunnen ze vooral zichzelf aanrekenen, want de bereidheid om lid te worden van een politieke partij is niet fors gedaald. Partijen als de PvdD of de SGP hebben laten zien wél veel nieuwe leden te kunnen werven; er is geen natuurwet die vertelt dat het sociaal-democraten, liberalen, of christen-democraten niet zou kunnen lukken.
Het wordt dus tijd dat CDA, PvdA en VVD de boel intern omgooien. En niet de schuld aan het stelsel geven of aan machtsmisbruik doen door via de wet zichzelf meer subsidie toe te kennen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten