VNL vliegt uit de bocht, wil dat 16-jarigen kunnen stemmen

Geen categoriemei 28 2016, 19:00
Uh nee. Dit lijkt me dus helemaal geen goed idee.
Joram van Klaveren, van VoorNederland (VNL), is weer in het nieuws. Normaal gesproken is dat bijzonder goed nieuws: VNL is namelijk een mooie klassiek-liberale partij met geweldige ideeën. Jammer genoeg betreft het dit keer een uitzondering.
Van Klaveren wil namelijk dat Nederlanders al vanaf hun zestiende stemrecht krijgen. Ja, dat lees je goed: op hun 16e. Als de meeste tieners eerst en vooral bezig zijn met feestvieren.

"Wij willen de democratie niet alleen directer maken, maar ook verbreden. Naast bindende referenda en een gekozen burgemeester, kan dit een goede manier zijn,'' zegt hij. VNL komt daarom deze week met een initiatiefnota. ,,Het is toch gek als je kijkt naar de lijst waarvoor wij 16-jarige oud genoeg achten en dat stemmen daar vervolgens niet bij hoort.''

Nee, Joram, dat is helemaal niet gek. Weet je waarom? Omdat de politiek een bijzonder serieus onderwerp is. Dat laat je niet over aan kinderen. En ja, dat zijn 16-jarigen toch echt. Kinderen. Ze zijn nog niet volgroeid, hebben weinig tot geen ervaring, en hebben over het algemeen geen verstand van politieke vraagstukken. En de paar die dat wel hebben zijn de uitzondering en kunnen best twee jaar wachten alvorens te stemmen.
Nou weet ik dat uit onderzoeken onder middelbare scholieren steevast blijkt dat ze veel rechtser zijn dan het normale electoraat, wat natuurlijk heel prettig is. Maar zelfs dat mag geen reden zijn om de kiesgrens te verlagen. Dat zijn spelletjes die links altijd speelt, wij van rechts moeten daarboven staan.
Als er al een probleem is in Nederland dan is het niet dat te weinig mensen stemmen, maar te veel. Er is een reden dat het lange tijd zo was dat je aan bepaalde financiële eisen moest voldoen: men begreep dat het algemeen kiesrecht ervoor zou zorgen dat de not haves de macht van de democratie zouden gebruiken om de haves uit te melken. Die angst is de afgelopen eeuw bevestigd: hardwerkende Nederlanders worden uitgebuit terwijl luilakken elke maand weer gratis geld krijgen. We zullen het algemeen kiesrecht nooit ongedaan maken (probeer het maar eens, heb je meteen een bloedige revolutie in gang gezet), maar laten we het vooral ook niet uitbreiden. Het is al erg genoeg zoals het is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten