Ahmed Aboutaleb moet kleur bekennen: burgemeester van Rotterdam of PvdA-leider?

Geen categoriejun 04 2016, 18:00
Leefbaar Rotterdam eist dat Ahmed Aboutaleb, de huidige burgemeester van de stad, duidelijk maakt wat hij nu echt wil: Diederik Samsom opvolgen als leider van de PvdA of burgemeester van Rotterdam blijven.
Vorig jaar werd Aboutaleb herbenoemd als burgemeester. Dat betekent dat zijn tweede termijn in principe pas in 2021 ten einde komt. Het lijkt erop dat hij daar geen zin in heeft: hij heeft openlijk laten weten dat hij het weliswaar niet direct wil opnemen tegen Diederik Samsom, maar dat hij wel meedoet als Lodewijk Asscher ook een gooi doet naar het lijsttrekkerschap van de landelijke PvdA.
Ronald Buijt, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, is daar terecht niet blij mee:

"Hij laat deze kwestie te veel boven de markt hangen. Dat zorgt voor onduidelijkheid en ondermijnt ook zijn geloofwaardigheid. Ik zeg niet dat hij er nu de kantjes van afloopt in Rotterdam, maar wie in de politiek een bepaalde functie 'niet uitsluit', zegt in feite dat hij graag wil. Dat is zijn goed recht, maar beken dan kleur. Deze onduidelijkheid is niet fair richting stad en bewoners."

Het is lastig om het daarmee oneens te zijn. Sterker nog, Buijt heeft overduidelijk gewoon gelijk. Het mag tegenwoordig dan normaal zijn in de politiek om stiekem op twee paarden te wedden, maar dat maakt het natuurlijk niet minder wenselijk. Als Aboutaleb zijn partij graag wil leiden in de Tweede Kamer en volgend jaar een gooi wil doen naar het premierschap is dat prima, maar dan dient hij zijn huidige functie neer te leggen. Rotterdam heeft namelijk recht op een burgemeester die zich voor de volle honderd procent inzet voor die mooie stad.
Als Aboutabel achter de schermen bezig is met het leiderschap van de PvdA weet je dat dit niet zo is.
Vandaar dus: beken kleur Ahmed! Wat wil je? Burgemeester van Rotterdam zijn of Diederik Samsom opvolgen? Wees een vent en maak bekend wat je toekomstplannen zijn. Dat ben je niet alleen de PvdA schuldig (die partij laat hij nu in het ongewisse), maar Rotterdam óók.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten