Heel goed: Omtzigt, Van Klaveren en Krol eisen antwoorden van kabinet over pensioenplannen EU

Geen categoriejun 28 2016, 11:00
Eindelijk: er zijn partijen die Brussel daadwerkelijk in de gaten houden en ingrijpen nu het er alle schijn van heeft dat de eurofiele megalomanen weer een machtsgreep plegen.
Twee dagen geleden berichtten wij dat de Europese Unie plots met een vergaand pensioenplan was gekomen. Dit gebeurde daags nadat onze Britse vrienden zich uitspraken voor een Brexit. Die timing was niet toevallig: Brussel was bang dat presentatie van het pensioenplan voor het referendum ervoor zou zorgen dat het Leave kamp nog groter zou zijn. En dus wachtte men met openbaarmaking tot dat referendum achter de rug was. De eurofielen hoopten natuurlijk dat Groot-Brittannië tegen een Brexit zou stemmen, waarna ze opeens geconfronteerd zouden worden met een nieuwe machtsgreep.
Na het referendum vond Brussel het opeens prima om het plan toch aan te nemen. Het aparte is dat de precieze plannen echter nog steeds niet bekend zijn gemaakt. We weten (of gaan ervan uit) dat het veel nieuwe regulering betreft en dat Brussel weer meer macht voor zichzelf opeist, maar hoe het pakket eruit ziet? Dat weet alleen Brussel zelf.
Die gang van zaken is natuurlijk volstrekt onacceptabel. Deze pensioenwetgeving kan een enorme impact hebben op de Nederlandse belastingbetaler. Die moet dus weten wat Brussel nu weer van plan is.
Hoewel PvdA en VVD er geen enkele moeite mee hebben om de details te verzwijgen voor de Nederlandse kiezer zijn er nog enkele partijen in de Tweede Kamer die daar anders over denken. Gelukkig maar. Het gaat daarbij om het CDA, VNL en... 50Plus. Misschien dat je het niet zou verwachten van de club van, voor en door bejaarden, maar dit is natuurlijk bij uitstek een onderwerp waar zij zich druk om maken. Daar komt bij dat 50Plus lang niet zo eurofiel is als andere linkse clubs. Sterker nog, Krol en co. zijn best eurokritisch.
Omdat het kabinet nog altijd weigert om openheid van zaken te geven hebben die drie partijen besloten om in te grijpen. In nieuwe Kamervragen, gesteld aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en de minister van Financiën, dringen ze erop aan dat ze vandaag nog antwoord eisen.
Hier zijn hun bijzonder steekhoudende vragen:

1. Herinnert u zich dat de tweede voorwaarde waaronder het behandelvoorbehoud op het EU-voorstel inzake bedrijfspensioenfondsen COM(2014) 167 (Kamerstuk 33 931, nr. 5) op 24 juni 2014 is opgeheven, luidt: “het conceptstandpunt van de Raad wordt voorafgaand aan de besluitvorming in de Raad tijdig en met een waardering van het kabinet aan de Tweede Kamer toegezonden”?

2. Op welk moment zult u de Kamer in alle openheid een tekst voorleggen, waarop de Kamer kan besluiten of zij akkoord gaat met het voorstel en of zij dus de regering een instructie tot stemgedrag wil meegeven?

3. Wat is de uiterste datum dat de Kamer u een verzoek/instructie tot voor of tegenstemmen kan geven in het proces?

4. Kunt u deze vragen per ommegaande (binnen een dag, dus voor dinsdagavond 28 juni) beantwoorden, omdat het voorstel al op donderdag 30 juni in de COREPER behandeld wordt? (Kamerstuk 33931, nr. 14)?

Mooi om te zien dat er in ieder geval nog een paar Kamerleden en partijen zijn die zich druk maken om dit soort onderwerpen. Tegelijkertijd is het natuurlijk dieptriest dat het wel bij deze clubs blijft. Met name PvdA en VVD, de twee grootste partijen in de Tweede Kamer, doen namelijk helemaal niets.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten