Islamofoob China verbiedt vasten tijdens Ramadan

Geen categoriejun 10 2016, 12:57
Restaurants moeten openblijven en studenten mogen geen moskee bezoeken.
Meestal berust de claim 'islamofobie' op aperte onzin. Zo claimt DENK dat Nederland extreem islamofoob is, en menen sommige politiek-correcte figuren dat het islamofoob is om te zeggen dat jihadisten zich baseren op de islam. Dat zulke beweringen nergens op slaan, behoeft geen uitleg. Maar het beleid van China tegen moslims... Ja, dat kan wel degelijk correct worden omschreven als zeer islamofoob.
Het communistische land verbiedt studenten, partijleden, minderjarigen en overheidswerknemers om tijdens de Ramadan te vasten. Dat het een religieuze plicht is, maakt de partijbazen van China niets uit: geen gevast, moslims moeten gewoon eten. Restaurants en café's moeten verplicht openblijven, en moskeebezoek is aan veel beperkingen onderhevig. In het Noordoosten van China wonen zo'n 10 miljoen Oeigoerse moslims, en sommigen van hen verzetten zich tegen de Chinese staat. De Chinese regering probeert op zijn beurt om de Oeigoerse separatisten in de kiem te smoren door uitingsvormen van de islam te verbieden. Naast de maatregelen rond de Ramadan is het moslimmannen bijvoorbeeld verboden een baard te hebben, en mogen vrouwen geen hoofddoek dragen.
Gezien de opkomst van radicale islamitische bewegingen wereldwijd, ook in Aziatische landen als Indonesië, is het begrijpelijk dat China de invloed van de islam vreest. Het is dan ook terecht dat er hard wordt opgetreden tegen terroristische Oeigoerse separatisten. Maar of het verbieden van de Ramadan de oplossing is? Zo'n maatregel druist lijnrecht in tegen de vrijheid van godsdienst. Wat gaat het de overheid aan of mensen vasten tijdens de Ramadan? Zolang ze er verder niemand mee lastigvallen of het aan anderen opdringen, lijkt het me totaal geen probleem als moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet eten. Bovendien is de kans groot dat de Chinese regering hiermee alleen maar woede teweegbrengt bij de moslimbevolking.
Ondanks de pestmaatregelen wenst de Chinese regering de moslims in het land een fijne Ramadan. Bovendien belooft de overheid van het communistische land dat er "totaal geen overheidsbemoeienis" plaatsvindt met betrekking tot de Ramadan. Uhm, juist ja. Geen overheidsbemoeienis behalve dan dat moslims niet mogen vasten...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten