Onenigheid in MH17 onderzoek: Maleisië en Rusland beginnen eigen, onafhankelijk onderzoek

Geen categoriejun 02 2016, 18:00
Zowel Maleisië als Rusland zijn niet te spreken over het onderzoek van de Nederlandse autoriteiten naar de crash van Malaysia Airlines vlucht MH17.
Op 17 juli 2014 werd dit vliegtuig, vol passagiers en medewerkers van de luchtvaartmaatschappij, neergehaald boven Oekraïne. Aangezien de door Rusland gesteunde rebellen in dat land de beschikking hadden over wapens van Russische makelij die vliegtuigen neer kunnen halen ging het Westen er onmiddellijk vanuit dat zij erachter zaten. Dit ook omdat ze kort daarvoor al vliegtuigen van de Oekraïense luchtmacht uit de lucht hadden geschoten.
Het Nederlandse onderzoek naar deze vreselijke ramp werd eerder al afgerond. Daarbij werd er inderdaad gewezen naar de rebellen en Rusland, maar er ontbrak belangrijke materiaal, zoals de ruwe radarbeelden van de vlucht en het moment waarop het vliegtuig explodeerde.
In Nederland is er daarom behoorlijk wat kritiek geuit op het onderzoek. Met name CDA-parlementariër Pieter Omzigt heeft zijn scepticisme niet onder stoelen en banken geschoven.
Naar nu blijkt is hij niet de enige die vindt dat het onderzoek enigszins te wensen overlaat. Maleisië heeft namelijk besloten om de ramp samen met Rusland te onderzoeken. Dit omdat beide landen niet te spreken zijn over de werkwijze van Nederland.

Na een ontmoeting met Vladimir Poetin zei de Maleisische premier Najib Razak: "Ik zag dat we positieve stappen hebben gezet op weg naar gerechtigheid voor de families en slachtoffers van MH17, en de Russische president en ik hebben afgesproken dat we, nadat we hebben besloten wat onze volgende stappen zijn, dat we de resultaten van ons eigen onderzoek in oktober van dit jaar bekend zullen maken." Na gezegd te hebben dat hij niet wil speculeren zei Najib dat het belangrijk is dat niemand premature conclusies publiceert. Ondertussen heeft de Maleisische minister van Verkeer een brief naar de Nederlandse commissie gestuurd met het verzoek om een Russische expert toe te voegen aan het team.

Daarbij laat Maleisië weten dat zij en Rusland hun eigen resultaten hoe dan ook bekend zullen maken in oktober van dit jaar, of de Nederlandse regering nou meewerkt of niet.
Zoals Omtzigt terecht meldt op Twitter:
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/738297961415909376
Met andere woorden, het einde van het onderzoek en het debat over vlucht MH17 is nog lang niet in zicht. De vraag is nu of Nederland wil meewerken aan het onderzoek van Maleisië en Rusland of dat Den Haag liever politieke spelletjes blijft spelen; spelletjes die er mogelijk voor zorgen dat de waarheid nooit boven water komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten