Peiling: PVV fier aan kop, Nederturkse revolutie DENK in de maak

Geen categoriejun 02 2016, 15:53
Terwijl het goed gaat met de PVV moeten weldenkende Nederlanders zich onderhand ernstig zorgen maken over de opkomst van DENK.
Voor het eerst scoort de Nederturkse-Erdogan partij namelijk een zetel in de peiling van TNS-Nipo. Daarmee wordt het beeld van Maurice de Hond onderstreept, hoewel niet helemaal bevestigd. Volgens De Hond staat DENK op dit moment namelijk op twee virtuele zetels. TNS-NIPO zegt dat het om één zetel gaat.
Hoe dan ook is dat slecht nieuws. DENK hoort namelijk helemaal niet thuis in Nederland. Het is een variant op de AK Parti van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en hoort daardoor alleen maar thuis in Turkije.
Helaas denkt een deel van het Nederlandse electoraat daar anders over. Volgens TNS zou de partij vandaag dus op één zetel uitkomen als er verkiezingen waren. Aangezien TNS-NIPO populistische en nieuwe partijen vaak wat onderschat is de kans groot dat het feitelijk om een zetel, of misschien zelfs twee, méér gaat.
Screen Shot 2016-06-02 at 16.37.12
De virtueel grote winnaar van het moment is nog altijd de PVV. De partij van Geert Wilders blijft het ongekend goed doen. Als er vandaag verkiezingen waren zou de PVV bijna net zoveel zetels binnenhalen als de VVD bij de vorige verkiezingen. De liberalen kregen er toen 41, de PVV staat nu volgens TNS/NIPO op 36.
Als dat inderdaad de uitslag wordt van de volgende verkiezingen kunnen andere partijen in de Tweede Kamer niet langer om de PVV heen. Op een gegeven moment is de partij zo groot dat je er wel zaken mee moet doen, of je dat nou prettig vindt (als, zeg, VVD zijnde) of niet.
Sterker nog, er komt al een door de PVV geleide coalitie in zicht: PVV-VVD-CDA-SGP. Natuurlijk is het bekend dat met name het CDA niet nog een keer met Wilders wil samenwerken -- de gedoogcoalitie van Rutte I decimeerde de christendemocraten -- maar in de politiek geldt natuurlijk dat geen enkele belofte (of eis) permanent is. Als er electorale verschuivingen plaatsvinden gaan de meeste politici daarin mee. Ze moeten wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten