Peiling: steeds meer Nederlanders dromen van een #Nexit

Geen categoriejun 25 2016, 9:00
Volgens een nieuwe peiling van TNS Nipo, uitgevoerd in opdracht van De Telegraaf, is het Nexit kamp groeiende in ons land.
Waar enkele jaren geleden nog maar één op de vijf Nederlanders uit de Europese Unie wilden stappen is dat aantal nu gegroeid naar één op de drie. Dat is goed nieuws, maar helaas is er ook slécht nieuws. Een groot deel van de Nederlandse kiezers gelooft het eurofiele kamp namelijk als zij beweren dat een Nexit desastreus zou zijn voor de Nederlandse economie:

Nederland deinst ervoor terug om in navolging van de Britten uit de Europese Unie te stappen.

Dat blijkt uit een gisteren gehouden onderzoek in opdracht van De Telegraaf. TNS Nipo vroeg direct na de uitslag in het Verenigd Koninkrijk ruim duizend Nederlanders naar hun mening over Europa.

Een Nexit is slecht voor onze portemonnee, vrezen velen. En zonder Europa kan Nederland geen vuist maken op het wereldtoneel.

Beide argumenten zijn natuurlijk pertinente onzin. Onze economie is inderdaad afhankelijk van de handel met andere Europese landen, maar daar hebben we geen megalomane EU voor nodig. De EEG is goed genoeg voor dat doel. Het gaat erom dat we als Europese landen gewoon probleem- en barriereloos handel met elkaar kunnen drijven. In Amerika hebben ze daar NAFTA voor. Er is geen enkele reden om een Europese Commissie in te stellen, een Europees Parlement en een Eurogroep.
Wat betreft een "vuist" maken op het wereldtoneel: Nederland maakt nu ook al helemaal geen vuist. Wij doen gewoon wat Duitsland wil en dat is het dan. Juist door de EU zijn we afhankelijker van Duitsland dan ooit tevoren. Wij kunnen alleen maar hopen dat bondskanselier Angela Merkel geen domme dingen doet. Voor de rest kunnen we alleen maar toekijken.
Een Nexit brengt daar op zijn slechtst géén verandering in, en op zijn best een positieve verandering: doordat Nederland op eigen benen staat zullen andere landen onze ideeën en bezwaren serieus moeten nemen. Wij zijn immers afhankelijk van hen voor de handel, maar zij ook van ons. Als je een enorme haven als die van Rotterdam hebt heb je gewoon onderhandelingsruimte en mogelijkheden om je zin door te drijven. Bij een Nexit zullen Nederlanders daarom hoogstwaarschijnlijk zien dat onze macht toeneemt.
Het goede nieuws is dat steeds meer mensen dat door hebben. Als het Brexit nu goed verloopt zullen Nederlandse kiezers zijn dat het wel degelijk kan, waardoor de -- daar twijfel ik geen moment aan -- krappe meerderheid die nu stelt voor ons EU-lidmaatschap te zijn nog verder zal slinken, zeker als er een echte grote campagne komt waarin het eurosceptische kamp zijn argumenten eindelijk écht onder de aandacht kan brengen.
Kortom: er is hoop. Steeds meer mensen verliezen het vertrouwen in Brussel. Nederlanders worden misselijk van de Brusselse bemoeizucht. De enige reden dat zij in meerderheid nog voor de EU zijn is dat ze bang zijn dat een Nexit ons economische schade zal opleveren. Als duidelijk wordt -- door onderzoek en door publiciteit -- dat dit niet zo is kunnen wij eurosceptici dit debat wel degelijk winnen en eindelijk een Nexit afdwingen.
Dat is onze opdracht dus de komende jaren, en laat dat de inzet worden van de verkiezingen van volgend jaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten