Peilingen: PvdA’ers en GroenLinksers geven aan achterste af te vegen met vrijheid van meningsuiting

Jesse_Klaver_congres_2012
Foto: GroenLinks / Wikimedia Commons

De vrijheid van meningsuiting? Helegaar niet belangrijk, als je tenminste de achterbannen van de heren Diederik Samsom en Jesse Klaver mag geloven.

Moet je in Nederland kunnen zeggen wat je wilt? Ja, zegt 95% van alle Nederlanders. Maar de aanhang van twee politieke partijen in het bijzonder vinden de vrijheid van meningsuiting helemaal niet zo belangrijk. Dat blijkt uit de peiling van Maurice de Hond van deze week. De stemmers van deze linkse partijen zeggen de vrijheid van meningsuiting pas op de tiende plaats te zetten, ruim achter zaken als ‘Gelijke kansen’, ‘Verbod op discriminatie’ en ‘Solidariteit’.

Ter vergelijking: PVV’ers zetten deze fundamentele vrijheid op de derde plek, CDA’ers op de vierde en VVD’ers op de vijfde. SP’ers en 50PLUS’ers geven deze essentiële peiler onder de Nederlandse democratie een zevende plek. Door de (centrum-)rechtse partijen wordt ‘waarborgen van veiligheid’ als belangrijkste waarde gezien, terwijl ‘rechtsbescherming’ topprioriteit nummer 1 is bij de (centrum-)linkse partijen:

peilingsupplement12-6Wat betreft de verdeling van Kamerzetels verandert er deze week overigens niet. PVV blijft spekkoper, en de opmerkelijk goede scores van partijen als DENK en GroenLinks blijft opvallen. Ook de 8 miezerige zeteltjes van de PvdA en het feit dat de VVD ondanks een impopulair kabinet nog altijd 24 zetels heeft, blijven opvallen:

peilingen-12-6De Hond schrijft over deze lange periode van electorale stabiliteit:

“Weer zien we geen verschuivingen van politieke voorkeur. We maken een heel stabiele periode mee. Ten opzichte van 8 weken geleden is geen enkele partij meer dan 1 zetel verschoven. Ten opzichte van 1 kwartaal geleden is geen enkele partij meer dan 2 zetels verschoven. Alleen bij een ingrijpende politieke gebeurtenis waarbij het imago van een of meer politici ingrijpend veranderd verwacht ik in de komende paar maanden verschuivingen. Dat zou ook het geval kunnen zijn rondom de verkiezing van een lijsttrekker bij de PvdA of de -eventuele- val van het kabinet en anders pas in de laatste weken voor de verkiezingen.”

U hoort het: we gaan de komende maanden een politieke windstil tegemoet. Dat is uiteraard in het voordeel van de krachten die nu sterk zijn: de PVV.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

44 reacties

 1.   

  hier heb of had ik de hond niet voor nodig , het is algemeen bekent dat links Nederland voor een dictatuur is , en er ook onder gebukt wil gaan .

  1.   

   Als links de macht grijpt dan gaan SBS6 ,Powned, GeenStijl en DDS gelijk uit de lucht..
   Leer mij die linksen kennen ..

   1.   

    Het gaat niet zozeer om “links” maar om partijen die collectivisme bepleiten. Daaronder vinden we socialisten, communisten en islamisten. De achterliggende gedachte is dat alle mensen dienstbaar moeten zijn aan het realiseren van vooraf vastgestelde idealen. Dissidente meningen zijn in zo’n stelsel uiteraard ongewenst.

    1.   

     Wat bedoelt de heer Yas met collectivisme, de Marxistische collectivisering van de productiemiddelen?

  2.   

   @Zomaar
   Die neptrudeau says it all, gewoon gebakken lucht.
   VVM, lees veiligheid, vrijheid en meningsuiting. Nou daar kan Groen Links niets mee. Van Mierlo kan volgens mij nu rondjes blijven tollen. Triest de afgang van de beginselen van die partij.

 2.   

  Gek dat vrijheid van meningsuiting bij geen partij op de eerste plek staat terwijl het de basis is voor alle andere fundamentele vrijheden.

 3.   

  Als we waarde aan deze peilingen mogen hechten….verklaart dat alleen maar de angst van de pvda en gr.l voor de islam.
  Niet zij….die zich verzetten tegen islamisering…….maar juist zij…..die tolerant zijn ten opzichte van de islam…..zijn de angsthazen.

 4.   

  Voor mij staat bestrijding van links op de eerste 10 plaatsen..het is geen opperste vorm van “”beschaving”” of “”humanisme””..maar een kankergezwel van decadentie en verloedering..

 5.   

  Vreemde peilingen hoor. Je zou toch zeggen dat er wat met de VVD is voorgevallen ( bonnetjes affaire ) voor de VVD een paar virtuele zetels MINDER MINDER MINDER zou moeten zijn………

  Maar dat zal de viervoeter NIET durven ………..

 6.   

  Daar staat tegenover dat PvdA en GL niet het verbieden van boeken bepleit en de vrijheid van meningsuiting voor moslims.

  1.   

   Ceteris suggereert dat andere partijen (hij hoopt dat wij denken aan de PVV) wél boeken (meervoud) en de vrijheid van meningsuiting voor moslims willen verbieden.

   1.   

    Dat is correct, ik doel op de PVV, maar dat was de heer Yas vast wel duidelijk.

    1.   

     U doelt waarschijnlijk op de koran. Moet dat boek dus gewoon vrij in roulatie/handel blijven? Mein kamf is wel verboden. De koran is minstens net zo misdadig, althans die passages welke ik gelezen heb.

     1.   

      Mein Kampf is feitelijk niet verboden en voor zover dat wel het geval is dat ook idiote onzin.

    2.   

     ceteris paribus. Geef eens feiten en argumenten dat de PVV moslims hun vrijheid van meningsuiting wil “verbieden”.

     1.   

      @Anna ik denk dat @CP , bedoeld dat de moslim niet vrij is om niet!!, te integreren .

      iets waar de moslim (turken) partij , het in hun program over heeft .

      dat moslims of anders niet verplicht mogen worden om te integreren of te assimileren binnen de samenleving die zij verkiezen .

      dus de moslim wil apartheid !!, en klaagt dat zij geen vrijheid hebben om hun mening (lees ons hun ! geloof op te dringen ) .

      tja als moslim of moslim lover zit dit @CP dwars .

     2.   

      Onder andere hun voorgestelde verbod op de Koran.

  2.   

   ceteris paribus. Zelfs een boek dat oproept tot geweld en moord tegen Joden, christenen en alle anderen kan bij de PvdA en Groen-Links blijven oproepen. Via de wetten van een zogenoemde heilige boek is kennelijk alles mogelijk.

  3.   

   ceteris paribus. Niet een partij verbied de “vrijheid van meningsuiting voor moslims”.

 7.   

  De VVD nog steeds op 24 zetels en niet minder vanwege alle blunders, gelieg en selectief geheugenverlies.

 8.   

  Plagiaat
  ———
  Ik heb al heel lang het gevoel dat we aan het we aan het afglijden zijn. we draaien overal voorop, we moeten iedereen maar helpen, bakken geld gaan er naar het buitenland, in welke vorm dan ook, ons sociale stelsel wordt afgebroken en onze oudjes worden uitgeknepen en mogen in hun luier blijven lopen. Is er nu geen een politicus muv van Geert Wilders die dit ziet. Waar staan we over 10 jaar, nou ik weet het niet maar vrees het ergste. En democratie bestaat nu al niet meer want er wordt uberhaupt niet meer geluisterd

 9.   

  De achterbannen van de heren Diederik Samsom en Jesse Klaver grenzen toch aan een soort van achterlijk dwaas naïviteitsgevoel wat ze nog eens tegen beter weten in uitdragen en als kers op de taart nog eens een vals gevoel van trots verschaft over te volgen partij ideologie. De Groen Linkse en de rooie rotzakken verdienen niet beter dan hun stem uitbrengen op deze cryptocommunistische partijen en naderhand gewoon je muil dicht houden. En uit weerzin van je eigen achterlijke en stompzinnige stemgedrag, gefrustreerd de schuld aan dhr. Wilders geven de suckers…

 10.   

  VVD-PVV-CDA hebben samen een virtuele meerderheid. Maar waarschijnlijk zal er geen partij te vinden zijn die met de PVV wil regeren, dus gaat er een gekunstelde centrum-linkse meerderheid gecreëerd worden van meerdere kleine partijen met machtshonger, zoals o.a. D66, GroenLinks en de SP, met eventueel nog ChristenUnie. Deze partijen verschillen echter onderling dusdanig in hun opvattingen dat ook de volgende regering een zootje wordt. Opnieuw een ramp voor Nederland.

  Deze reactie is gebaseerd op de PVV met 37 zetels maar hoe als de PVV 45 zetels haalt. Denk daar eens aan !

 11.   

  Partij en achterban PvdA en Groen-Links hebben hun bestaan grotendeels te danken aan allochtonen. Hebben een hekel aan feiten en aan kritiek hebben ze een broertje dood.Dus bij deze partijen moet de vrijheid van meningsuiting in de ban. Trouwens de SP is net zo gek.

  1.   

   Weet Anna hoeveel allochtonen op PvdA en GL stemmen?

   1.   

    @cp is niet relevant hoeveel er nu op deze partijen stemmen , (in ieder minder als voorheen ), nu er islamietische partijen in opkomst zijn .

    in het verleden haalde vooral de linkse partijen allochtonen binnen , tevens voor hun stemmenwinst .

   2.   

    ceteris paribus. Leeft u van getallen. PvdA nog 8 zeteltjes. Groot gedeelte PvdA is overgelopen naar Groen-Links, SP, en D66. Is algemeen. Leeft u van getallen.

 12.   

  https://ejbron.wordpress.com/2016/06/12/oppermann-spd-afd-agitatoren-laten-observeren/#more-119178

  In Duitsland heb je hetzelfde probleem; ach waar niet zou ik zeggen.

  Oppermann (SPD): AfD-agitatoren laten observeren

  “De president van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, Hans-Georg Maaßen, heeft pas enkele weken geleden vastgesteld dat de AfD geen observatieobject van zijn autoriteit en geen rechts-extremistische partij zou zijn. De fractievoorzitter van de SPD in het Duitse parlement, Thomas Oppermann (foto) scheldt nu:

  “Individuele AfD-agitatoren hebben een duidelijk rechts-extreem wereldbeeld, daar zou de binnenlandse veiligheidsdienst naar moeten kijken.” De AfD zou politiek en maatschappelijk bestreden moeten worden, want zij zou een “volkse ideologie” vertegenwoordigen, die minderheden, “vluchtelingen” en immigranten zou buitensluiten en zondebokken van hen zou maken. Fatsoenlijke Duitsers zouden zich moeten verzetten tegen de AfD, eist de rode meningsdictator en dicht de AfD-kiezers daarmee tegelijkertijd “onfatsoenlijkheid” toe. “De AfD vernietigt onze Duitse waarden van openheid naar de wereld toe, onze tolerantie en onze solidariteit”, aldus Oppermann. Terwijl zijn heel persoonlijke “Duitse waarden” echter hoofdzakelijk op totalitair gebied schijnen te liggen”.”

  Ik denk dat dit ook de reden is waarom links zo voor de fundamentalistische islam opkomt.

  De dictatoriale gedachtegangen van de islam sluiten aan bij hun eigen denken.

  In Zweden – het meest linkse land van de EU – heeft men al een wet waarin kritiek op het instroom beleid van de regering kan worden afgestraft.

  Democratie: weg ermee! Volgens links en de islam althans.

  Daarom: uit de EU a.s.a.p.

 13.   

  De affiniteit van Links met dictatoriale systemen is opvallend. Denk maar aan Stalin, Mao, Noord-Korea, Pol Pot, Noord-Vietnam, Venezuela, DDR. Denk aan de socialist den Uyl die grote bewondering had voor Hitler, die zichzelf socialist noemde. Feitjes die Links nu graag weg mof-felt.

  1.   

   HdK kan vast wel uitspraken citeren van politici van PvdA en GL waaruit grote waardering blijkt voor Stalin, Mao en Noord-Korea.

   1.   

    Uitspraken misschien niet beste Ceteris. Maar in hun thuisbibliotheek zullen gerust wel door het socialisme en communistische inspirerende boeken bevinden van deze communistische en socialistische leiders.

    1.   

     Dat mag, zolang de bewuste werken maar voorkomen op de Lijst van Goedgekeurde Boeken, maandelijks uitgegeven door de Rechtse Kerk.

    2.   

     Ja, sommige linkse politici gingen in hun jeugdjaren wel mee in de idiote neiging Mao, Che Gueavara en andere linkse fascisten te bewonderen. Den Uyl presteerde het zelfs in zijn tienerjaren gefascineerd te raken door Hitler.

     Als we over links spreken lijkt het me slimmer uit te gaan van de actuele opvattingen; wat men decennia geleden vond lijkt me niet zo relevant. Straks gaan we ook nog Christendemocraten en VVD-ers de nieren proeven over rare voorliefdes voor Apartheid en rechtse dictators.

   2.   

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Rosenm%C3%B6ller

    Van 1976 tot 1982 was Rosenmöller lid van de maoïstische Groep Marxisten-Leninisten/Rode Morgen (GML), waarmee hij in 1976 een werkbezoek bracht aan de Socialistische Volksrepubliek Albanië, een communistische eenpartijstaat. Van 1981 tot 1982 maakte hij deel uit van het bestuur van de GML. Onder meer HP/De Tijd[1] en Villa Media[2] bekritiseerden Rosenmöller hierom, vanwege de geweldsbereidheid van de partij en haar steun aan communistische dictators.

    En wat te denken van Ella Vogelaar? Tijdens haar studententijd was Vogelaar actief lid van de Communistische Partij van Nederland (CPN).

    Er zijn vast wel meer, maar dit lijkt me eerst voldoende.

    1.   

     Ella Vogelaar in Intermediair:

     ‘Ik heb gefolderd voor de CPN, ik heb De Waarheid verkocht. Natuurlijk, dat deed je in die tijd. Dat ik lid van de CPN ben geweest, is niet iets waarvoor ik mij geneer”.

     Ik herinner me nog dat in die tijd het ‘Rode Boekje’ van Mao als broodjes over de toonbank gingen, bij bv. V en D.

     1.   

      Dat was nog voor de tijd dat ons Geurt een poster van de PSP op zijn jongenskamerdeur had hangen.
      Dus wat is je punt? Dat de PVV een linkse partij is? Dat klopt wel voor een deel, ja. Je kan de PVV echter moeilijk verantwoordelijk houden voor de slachtingen die Stalin en Mao hielden onder hun bevolking.

     2.   

      “HdK kan vast wel uitspraken citeren van politici van PvdA en GL waaruit grote waardering blijkt voor Stalin, Mao en Noord-Korea”

      Ik reageerde op Simon, Beukie. Die wilde weer iets ontkennen.

     3.   

      @Resje
      Mag ik je uit de droom helpen? De CPN had toen allang gebroken met Stalin, en over de wandaden van Mao was in het westen nog niet veel bekend. Overigens zie ik in de door jou geplakte tekst geen woorden van expliciete verering staan.

     4.   

      Natuurlijk @Beukie, links heeft nooit schuld.
      Dan wordt zelfs ‘Geurt’ erbij gehaald.

      Paul Rosenmöller heeft zijn verering voor Mao nooit teruggetrokken.

     5.   

      Dat “links” nooit schuld heeft hoor je mij niet zeggen, @Resje. Maar de koppeling van Vogelaar aan Stalin omdat ze ooit heeft gefolderd voor de CPN, is een nogal doorzichtige poging om iemand zwart te maken met het guilt-by-association trucje.

    2.   

     Mevrouw Wachteres spit in de jeugdjaren van linkse politici en is aanhanger van fascistische en racistische denkbeelden.

     Hypocriet lijkt me daarvoor een milde aanduiding.

     1.   

      Fascistisch en racistisch …. Toe maar ….. die Simon.

      Jammer dat dit niet uit hemzelf komt. Hij kakelt de linkse kliek na.

      Opvallend dat politiek correct nooit origineel kan zijn. Ze schuilen achter elkaar met lelijke scheld woordjes.

      Net kinderen ….

 14.   

  Den Uijl heeft zich in zijn late tienerjaren zeker wel eens positief uitgelaten over Hitler en meer extreem rechts. Van dat extreem rechtse was hij in 1940 wel helemaal van genezen. Hij was zoals zoveel jonge lui dromerig en naïef. Daarbij werden vooral bij de middelbare schooljeugd linkse en rechtse ideeën, inclusief extreme, veelvuldig afgewisseld. Een goede biografie is jammer genoeg nooit over Den Uijl verschenen en Annet Bleich acht ik niet geschikt en te subjectief. Trouwens op links was er minstens zoveel extreem. En niet alleen daar; ook bij politieke partijen die de meeste mensen als fatsoenlijk zagen en hun opvolgers nog in deze tijd hebben, liepen heel wat lieden met rare of extreme ideeën rond. Vooral maar bepaald niet alleen, die van ”Het Rijke Roomsche Leven.”
  In het buitenland was het allemaal een graadje erger. Churchill bijvoorbeeld was ook geen heilige. In Zuid Europa zat heel veel fout. Wellicht nog. En tegenwoordig? Goed zijn we met ons allen nu toch ook niet bezig in de westerse wereld. Hoe bijvoorbeeld Hillary Clinton denkt over Poetin, weten we al langer. Ze wil hem dood. Dat kan nog veel ellende geven. De politiek correcte volgzaamheid van de politici die in veel westerse landen de regeringsmacht hebben, is in de naoorlogse tijd nog nooit zo groot geweest als nu. Het volgen van agressieve politiek van de VS door de lakeien in Europa dan in het bijzonder.

 15.   

  Met grote bombarie wordt er weer eens een artikel aangekondigd dat volledig uit de context is gehaald. Rechtsbescherming, zeer belangrijk, staat voor PvdA-ers op nummer een. En de vrijheid van meningsuiting staat op een lagere plaats dan bij de PVV-ers. So what, dat mag iedereen toch zelf weten? Want dat is toch ook de vrijheid van meningsuiting, nietwaar, Tim Engelbert.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!