Zoals verwacht: OM wil Joris Demmink toch maar niet vervolgen

Geen categoriejun 30 2016, 20:00
Niets aan het handje jongens.
Dit komt echt als een enorme schok voor... helemaal niemand:

Het Openbaar Ministerie wil afzien van verdere vervolging van oud-topman van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Joris Demmink, voor kindermisbruik. Het OM heeft dit verzoek donderdag bij het gerechtshof in Den Haag neergelegd. Het OM zegt dat het strafrechtelijk onderzoek tegen Demmink geen bewijs heeft opgeleverd voor betrokkenheid bij strafbare feiten.

Best opmerkelijk omdat het OM normaal gesproken staat te trappelen om mensen te vervolgen voor dit soort zaken. Nou ja: normaal gesproken, behalve als het de voormalige secretaris-generaal van justitie betreft. Het OM wilde eerder immers ook al geen onderzoek doen toen getuigen zeiden dat Demmink betrokken was bij de verkrachting van twee minderjarige jongens in Turkije. In februari 2014 moest het Gerechtshof het OM uiteindelijk dwingen om toch onderzoek te doen en de zaak serieus te nemen. Volgens het Hof was er namelijk 'voldoende aanleiding [...] voor een redelijk vermoeden van schuld voor verkrachting,' aldus onze vrienden van Nu.nl.
De website citeert ook de advocaat van één van de mannen die zeggen dat ze als kind misbruikt zijn door Demmink:

''Deze beslissing is voor mij onbegrijpelijk'', zei Martin de Witte, advocaat van voormalig prostitué Bart van Well donderdag in een reactie. Een eerder verhoor bij de rechter-commissaris in Amsterdam was op zijn verzoek. ''Rechercheurs hebben onder ede verklaard dat Demmink verdachte was, hij zou worden geobserveerd en getapt. Toen verdachte, maar nu niet?'', aldus de advocaat.

Van Well beweert Demmink eind jaren tachtig als klant te hebben gehad. Hij wil met de verzamelde verklaringen bewijs verzamelen om de Staat te dagen. Die zou in de jaren tachtig en negentig jongensprostitutie hebben gedoogd.

We gaan zien wat hier nu van komt. Het OM heeft nu voor de zoveelste keer aangegeven dat het Demmink niet wil vervolgen. Het is aan het Gerechtshof van Den Haag om te beslissen wat er nu gebeurt.
Natuurlijk kan geen van ons eerlijk beweren te weten dat Demmink schuldig... óf onschuldig is. Dat laatste kan zeker het geval zijn; het kan zijn dat de roddels en verklaringen nergens op gebaseerd zijn en dat al die (zelfverklaarde?) slachtoffers zich vergissen of aandacht willen. Wie het weet mag het zeggen.
Wat we daarentegen wél zeker weten is, of je nou in Demminks onschuld gelooft of niet, dat het opvallend blijft dat het OM deze zaak nooit écht heeft willen uitzoeken, en dat ook nu nog steeds niet wil.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten