Zwitserland tegen moslimmeisjes: "Geen zwemles? Dan ook geen paspoort!"

Geen categoriejun 29 2016, 17:00
Twee islamitische zusjes krijgen geen Zwitsers paspoort omdat ze weigerden deel te nemen aan de zwemlessen op school.
In Nederland eist DENK dagelijks dat het hele land zich aan hen aanpast, maar in Zwitserland eist de overheid dat immigranten zich aan de normen en waarden van het land aanpassen. En daarbij worden geen halve maatregelen genomen. Twee moslimzusjes van 12 en 14 jaar konden fluiten naar een Zwitsers paspoort toen bleek dat ze steevast weigerden om deel te nemen aan het verplichte schoolzwemmen vanwege hun geloof.
Volgens de Zwitserse naturalisatiecommissie – de Zwitserse IND – moeten mensen die Zwitsers burger willen worden, zich houden aan de eisen van het Zwitserse onderwijssysteem. Een weigering om deel te nemen aan verplichte zwemlessen, betekent dat aan deze eisen niet wordt voldaan – en dus kunnen de meisjes in kwestie het Zwitserse staatsburgerschap op hun buik schrijven. Het is de eerste keer dat naturalisatie wordt geweigerd op deze gronden.
Er waren al eerder rechtszaken over verplichte zwemlessen, waarbij islamitische ouders stelden dat hun religieuze bezwaren zwaarder moesten wegen dan de schoolregels. Zwitserse rechters weigerden keer op keer mee te gaan in deze redenering. Overigens waren de shariazusjes al langer controversieel: zo weigerden ze hun mannelijke docent de hand te schudden. Dit is echter niet de reden dat ze een paspoort kunnen vergeten – handen schudden is immers geen verplicht onderdeel van het onderwijs, zwemlessen zijn dat wel.
Het lijkt erop dat Zwitserland leert van de fouten van andere Europese landen in de omgang met immigranten. Wil je hier wonen en werken en onderdeel worden van onze maatschappij? Geweldig! Maar houd je wel aan de regels en zorg ervoor dat je geloof niet in conflict komt met de hier geldende normen en waarden. Doe je dat niet? Prima, maar dan hoef je niet op een paspoort te rekenen. Het is onbekend waar de zusjes in kwestie oorspronkelijk vandaan komen, maar er zijn tientallen islamitische landen waar ze meer dan welkom zullen zijn. Wil je in Zwitserland wonen, dan pas je je aan. Simpel toch? Nederland kan een voorbeeld nemen aan Zwitserland!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten