Al vijf jaar bezoekt hij elke week de kapper. Dit hartverscheurende feit kent hij echter niet over hem

Geen categoriejul 01 2016, 21:00
Na al die jaren weet hij dit nog steeds niet van zijn vaste kapper - maar dat kun je hem ook niet kwalijk nemen.
Mr. Earl, zoals de Amerikaanse kapper Marlo Matthews hem noemt, komt al meer dan vijf jaar bij hem over de vloer. Elke week is hij bij hem te gast in de kapperszaak, waar Mr. Earl nog nooit heeft moeten betalen voor zijn knipbeurten. Is Marlo dan zo'n barmhartige Samaritaan dat hij zijn klanten voor niets knipt? Dat niet, maar dit is dan ook een bijzonder verhaal met een indrukwekkende achtergrond.
Earl dementeert namelijk al enkele jaren, op een vrij bijzondere manier waarbij zijn kortetermijngeheugen nauwelijks nog functioneert. Hij herinnert zich dingen van vroeger prima, maar kan eigenlijk geen nieuwe dingen meer oppikken. Voor hem staat de tijd dus als het ware stil.
Jaren geleden kwam zijn broer naar Marlo toe, om een afspraak te maken met de kapper. Hij zou de knipbeurten vantevoren betalen, zodat zijn dementerende broer netjes geknipt kon worden. Earl heeft zelf namelijk geen geld meer om hiervoor te betalen, en zou dit ook liever niet aannemen. Hij vraagt dan ook nog elke week aan Marlo of zijn broer de rekening al betaald heeft, zodat hij zich niet schuldig hoeft te voelen tegenover de kapper.
Het antwoord is ook al vijf jaar hetzelfde: "jazeker meneer, uw broer heeft al betaald, u mag plaatsnemen in de stoel". Tot zover een redelijke normale afspraak.. op het eerste gezicht. Wat Earl namelijk niet meer weet - en Marlo natuurlijk wel - is dat de broer van de oude heer al vijf jaar geleden overleden is, en dus uiteraard niet meer betaalt voor het onderhoud van Earl's kapsel. Marlo kon het echter niet over zijn hart verkrijgen om hem niet langer te knippen, en knipt hem sindsdien voor niets. Niet dat dat een heel zware taak is overigens: erg veel haar heeft Mr. Earl namelijk niet meer.
Marlo liegt overigens niet echt wanneer hij zegt dat er al betaald is voor het knippen: "Ik weet dat zijn broer vanuit de hemel op ons neerkijkt en ons beschermt, dat is voor mij betaling genoeg. Sommige dingen zijn veel beter dan geld..."
En zo is het maar net, maar het is fijn dat er nog mensen op deze wereld zijn die dit inzien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten