Dertien PvdA-burgemeesters willen tóch dat Aboutaleb lijsttrekker wordt

Geen categoriejul 09 2016, 8:00
Eenmaal, andermaal, duizendmaal heeft Ahmed Aboutaleb gezegd dat hij zich niet wil mengen in de strijd om het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen van aanstaande maart. Maar veel van zijn eigen partijgenoten nemen er geen genoegen mee.
Net nu iedereen er vanuit begon te gaan dat de volgende lijsttrekker en politiek leider van de landelijke PvdA ofwel Diederik Samsom, ofwel Lodewijk Asscher zou gaan heten, probeert een dertiental burgervaders van zijn eigen partij om Ahmed Aboutaleb terug de race in te krijgen. Onder de titel "Yes you can, Ahmed" publiceerden ze in De Volkskrant een open brief in een poging om de Marokkaans-Nederlandse PvdA'er zichzelf opnieuw naar voren te laten schuiven:

"De partij heeft je nodig, maar bovenal heeft het land een leidsman nodig die de thermiek in de huidige samenleving aanvoelt en die de goede krachten bundelt en versterkt, maar ook de grenzen van onze rechtsstaat scherp bewaakt.

Dit land heeft een leidsman nodig die mensen verenigt op thema's vrijheid, verantwoordelijkheid en solidariteit, een leidsman die ook feilloos aanvoelt hoe verschillen kunnen worden overbrugd, maar die ook ziet wanneer verschillen dit land verscheuren en ingrijpen nodig is. Het is tijd Ahmed, de hoogste tijd, maar het is nog niet te laat."

En noch Diederik Samsom, noch Lodewijk Asscher is die leidsman, lijken onder andere de eerste burgers van Breda, Rhenen, Tilburg en Duiven te willen zeggen.
Hoe dan ook: het zal mij benieuwen of Aboutaleb ijdel genoeg is om zich te bedenken door de lokroep van slechts dertien collega's. De man heeft zichzelf namelijk vrij categorisch uitgesloten van een strijd om het partijleiderschap. Is hij geloofwaardig als hij toch terug de arena in springt, al dan niet gevraagd?
Een andere reden dat de 13 burgemeesters graag Aboutaleb zouden zien verhuizen naar Amsterdam zou gelegen kunnen zijn in het feit dat ze zelf azen op een promotie. Met Abou in het Haagse komt zijn plekje in Rotterdam namelijk vrij. En een burgemeesterschap van Rotterdam staat altijd leuk op je cv, nietwaar? En binnen een partij die steeds minder baantjes toegespeeld krijgt om intern te verdelen, komt een zo goed mogelijk cv zeker van pas bij het binnenhalen van de zeldzame baantjes die er wél komen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten