Een prima idee: Duitse deelstaat Beieren wil leger inzetten bij terreurdreiging

Geen categoriejul 24 2016, 20:00
Dit is een oorlog.
Als je in oorlog met iemand verkeert, wie zet je dan in? De politie of het leger? Of misschien, afhankelijk van de omstandigheden, allebei?
Aangezien moderne terroristen vaak zwaardere wapens hebben dan de politie is dit allerminst een slecht idee:

De Duitse deelstaat Beieren wil dat het leger kan worden ingezet bij een concrete terreurdreiging. De Bundeswehr moet in extreme situaties de politie kunnen bijstaan.

Daarvoor pleit de Beierse minister Joachim Herrmann van Binnenlandse Zaken in de krant Welt am Sonntag. Aanleiding is de schietpartij in München waarbij vrijdag tien mensen om het leven kwamen.

"Mensen hebben recht op veiligheid", zegt Herrmann. Hij noemt het onbegrijpelijk dat goed getrainde militairen nu niet kunnen worden ingezet, terwijl ze daar wel klaar voor zijn.

Dat klopt natuurlijk helemaal. Het is begrijpelijk dat onze oosterburen decennialang tegen militaire avonturen in eigen land hadden -- lees: de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw -- maar dit zijn tegenwoordig achterhaald. Zoals Herrmann zegt: "We leven niet meer in de Weimarrepubliek. We hebben een absolute en stabiele democratie."
Op dit moment moet het parlement toestemming geven voor de inzet van militairen. Herrmann will terecht dat de politie dit voortaan zelf kan regelen door gewoon contact op te nemen met het leger en hulp in te roepen.
Ongelooflijk genoeg richt de regering-Merkel zich nu eerst en vooral op de wapenwetgeving. Het is nu niet alsof je zomaar snel en gemakkelijk een AK47 kunt kopen in Duitsland, maar hé, wat maakt het uit: het wapen is de dader, niet de, umh, dader. Dit soort praktijken zijn natuurlijk overgenomen uit Amerika waar president Obama al jaren roept dat terroristen aanslagen plegen omdat er wapens geproduceerd worden. Met de radicale islam heeft het in zijn optiek allemaal niets te maken, blijkbaar deelt Merkel die mening.
Laten we hopen dat het Duitse parlement verstandiger is dan Merkel en dat de wet wordt aangepast zodat er voortaan hard kan worden ingegrepen als terroristen weer toeslaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten