Goed idee: VVD wil dat immigranten pas na 10 jaar Nederlands paspoort kunnen aanvragen

Geen categoriejul 28 2016, 10:00
Dat lijkt me een behoorlijk belangrijke stap voorwaarts.
De verkiezingen komen er bijna aan (volgend jaar is het zo ver) en je weet wat dat betekent: de VVD herinnert zich opeens weer dat ze een rechtse partij is. En dus krijg je nu dit soort ideeën:

Als het aan de VVD ligt, mogen nieuwkomers pas na tien jaar een Nederlands paspoort aanvragen.

,,Je moet ingroeien in de samenleving. Je invechten. Dan pas bouw je rechten op. Je moet eerst laten zien of je iets te bieden hebt in plaats van meteen je hand op te houden”, zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani donderdag in een interview met dagblad Trouw.

En dat is niet alles. Azmani wil ook dat deze immigranten eerst bewijzen dat ze Nederlander willen worden. Dat doen ze onder meer door onze cultuur te omarmen en de taal te leren:

Je moet één van ons willen zijn. (..) Nieuwkomers moeten zo snel mogelijk meedoen. Naar de sportschool, bij de sportclub in het bestuur, vrijwilligerswerk doen. (..) Ik verwacht geen universitair werk- en denkniveau, maar als mensen gewoon goed de taal spreken helpt hen dat alleen maar.

Op dit moment kunnen immigranten na vijf jaar een Nederlands paspoort aanvragen. Veel partijen willen dat veranderen in zeven jaar. Volgens Azmani en zijn VVD gaat dat dus nog niet ver genoeg.
Natuurlijk heeft Azmani helemaal gelijk. Sterker nog, wat mij betreft zou je er prima 15 of zelfs 20 jaar van kunnen maken. Immigranten moeten in staat zijn om te werken, maar er is geen enkele reden om het al te gemakkelijk voor ze te maken om officieel Nederlander te worden; laat ze eerst maar écht deel worden van Nederland. Daarna kunnen we dat wel officieel maken.
De enige vraag is wel: menen Azmani en de VVD dit of zwakken ze hun retoriek na de verkiezingen toch weer af zodat ze een mogelijke coalitiepartner niet voor het hoofd stoten? De VVD staat er immers om bekend dat ze vlak voor verkiezingen de meest rechtse dingen roepen om zich na de verkiezingen toch weer over te geven aan politiekcorrect links.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten