Mat Herben: Haal kernwapens uit Turkije!

Geen categoriejul 28 2016, 15:00
Waarom zou de NAVO nog kernwapens in Turkije laten staan? Volgens Mat Herben is dat onverantwoord.
"De NAVO moet de kernwapens die zijn opgeslagen op de Turkse vliegbasis Incirlik onmiddellijk terughalen. Zij mogen niet in handen vallen van een islamitische grootmacht die West-Europa wil domineren."
Dat schrijft Mat Herben voor de militaire website Sta-Pal.nl. Het oud-Kamerlid legt uit:

De Turkse strijdkrachten staan in de NAVO op de tweede plaats, direct na de VS en vóór landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk. Sterker nog: de Turkse strijdkrachten zijn even sterk als deze drie Europese landen samen als men de Franse en Britse kernwapens buiten beschouwing laat. Het Turkse leger brengt een half miljoen man op de been, gesteund door enorme reserves. Jaarlijks komen minstens 700.000 Turkse mannen in aanmerking voor militaire training. Daardoor kan Turkije een conflict veel langer vol houden dan Europese beroepslegers. Turkije beschikt over bijna 4000 tanks, waaronder moderne Leopard-II tanks (die wij niet meer hebben). Ter vergelijking: Groot-Brittannië (200 Challengers II), Frankrijk (400 Leclerc) en Duitsland (225 Leopard-2A7) hebben samen nog maar 825 moderne tanks! Tijdens de Koude Oorlog had Nederland 900 tanks en Duitsland 3000…

Combineer dat met het feit dat er Amerikaanse kernwapens in Turkije staan, en je begrijpt opeens dat we een heel serieus probleem hebben.
Joram van Klaveren en Louis Bontes zijn het helemaal eens met Herben. Daarom hebben zij gisteren Kamervragen ingediend bij het kabinet met daarin het verzoek om ervoor te zorgen dat die Amerikaanse kernwapens terug worden gehaald uit Turkije:

1) Bent u bekend met de artikelen ‘Geen kernwapens en JSF voor Erdogan’ en ‘Turkey coup attempt raises fears over safety of nuclear stockpile’?

2) Deelt u onze grote zorgen over de aanwezigheid van tientallen NAVO-kernwapens in Turkije, een land dat onder president Erdogan hard afglijdt naar een islamitische dictatuur?

3) Erkent u dat het daardoor niet langer veilig is om deze nucleaire wapens op te slaan op de Turkse vliegbasis Incirlik?

4) Ziet u net als onze fractie en vele defensiespecialisten de absolute noodzaak om deze kernwapens zo snel mogelijk weg te halen uit Turkije? Zo ja, hoe gaat u zich hier binnen NAVO-verband hard voor maken?

5) Steunt u, gezien het feit dat de Turkse democratie en rechtstaat definitief de nek is omgedraaid, eindelijk ons pleidooi om Turkije uit de NAVO te zetten? Zo nee, hoe ver kan Ankara nog gaan voordat de militaire samenwerking wél wordt opgezegd?

De vliegbasis Incirlik, waar de kernwapens staan, werd dagenlang afgesloten van de buitenwereld na de coup. Volgens Erdogan was dat noodzakelijk omdat de officieren van de basis betrokken waren bij de mislukte staatsgreep. Ondertussen zaten 1500 Amerikaanse militairen, omringd door nucleaire wapens, zonder elektriciteit.
Geen wonder dus dat zowel VNL als Herben zich hier buitengewoon veel zorgen over maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten